iarna 2014 12

Locuitorii municipiului Piatra Neamț sunt mulțumiți și nu prea de modul în care Publiserv a deszăpezit străzile din oraș. Vorbim aici atât de șoferi, cât și de pietoni, care sunt supărați că utilajele de deszăpezire nu au intrat în cartiere, iar străzile, în special cele cu sens unic sunt mărginite de adevărate troiene. Și tot despre cartiere vorbim și în cazul pietonilor nemulțumiți. Aceștia spun că sunt zone în oraș unde trotuarele nu au fost curățate de loc de când au căzut primii fulgi.

”Asta e. Pe deoparte trebuie înțeleși și ei, pe de altă parte și noi suntem plătitori de taxe și avem pretenția să ne putem scoate mașinile din parcare. Prin centru se circulă bine deocamdată. S-a oprit ninsoare și au dat și cu antiderapant”, ne-a mărturisit un locuitor al cartierului Mărăței.

”E destul de dificil să treci pe străduțele dintre blocuri cu mașina. Mai ales că, după ce că zăpada e destul de mare, s-au făcut dâmburi, pe trotuare e tot zăpadă și gheață, iar lumea merge pe mijlocul străzii”, ne-a spus un cetățean din cartierul Dărmănești.

”Ar trebui să insiste în stațiile de autobuz, la trecerile de pietoni și pe străzile adiacente. Centrul e destul de bine curățat, s-a circulat în condiții de iarnă. Asta e nu ai ce să-i faci. Și încă nu e rău, aduceți-vă aminte cum a fost anul trecut”, ne-a precizat un alt locuitor al municipiului Piatra Neamț.

Acestea nu sunt decât câteva dintre părerile adunate de la cetățeni. În ultimele două zile, la dispeceratul Publiserv s-au primit zeci de apeluri care semnalau troiene pe tot atâtea străzi și prelungiri ale acestora, pe tot teritoriul municipiului Piatra Neamț. Municipalitatea și Publiserv încearcă să țină situația sub control și să curețe, într-un timp cât mai scurt, cât mai multe străzi, având în vedere faptul că începând din această după amiază sunt așteptate din nou ninsori abundente.

Ce spun Publiserv și Salubritas

„Până acum am desăpezit cât s-a putut mai ales că a nins fără oprire mai bine de două zile. Miercuri s-a încărcat zăpada, prima dată cea adunată în sensurile giratorii și în intersecții. Pe stăzile adiacente s-a reintrat la primele orele ale dimineții și s-a continuat acțiunea de deszăpezire din cursul nopții. Am început cu cartierul Precista, pentru că acolo este mai dificil, sunt multe străzi cu sens unic și sunt destul de înguste. În continuare se va încărca zăpada și se va trece cu lama pe toate străzile din oraș numai că nu se pot face toate arterele și străduțele în același timp. Dispecerul de serviciu preia mereu apeluri și încercăm să le rezolvăm în funcție de urgențe. Pe traseu ies în fiecare zi, și noaptea 16 utilaje de deszăpezire, iar unul dintre acestea, un tractor cu lamă, se ocupă numai de cartierul Sarata. Au fost foarte multe solicitări de deszăpezire în cartiere, dacă în cursul zilei de duminică am reușit să le rezolvăm până seara, luni și marți a fost mai dificil. Rezolvăm inclusiv sesizările venite pe situl domnuleprimar.ro”, a explicat Elena Boengiu, director Publiserv Piatra Neamț.

”S-a lucrat și încă se lucrează la trotuarele în rampă, la poduri. Marți lucrătorii Salubritas s-au ocupat de trecerile de pietoni și de stațiile de autobuz. Sperăm să reușim să curățăm cât mai mult însă și agenții economici și persoanele particulare trebuie să-și curețe aleile, trotuarele din fața imobilelor unde locuiesc sau își desfășoară activitatea”, a precizat Tatiana Ciucanu, director Salubritas Piatra Neamț.

Situație sub control

La județ situația e sub control deși drumarii și conducerea CJ Neamț se așteaptă la ce e mai rău. Iar pentru că în cursul zilei de marți nu a mai nins utilajele au intrat în revizie, iar șoferii acestora au fost trimiși să se odihnească pentru a fi pregătiți de o nouă rundă de deszăpezire. Drupo și ceilalți operatori economici care asigură deszăpezirea drumurilor județene au acționat zi și noapte pentru ca traficul rutier din Neamț să se desfășoare în condiții de siguranță și sunt pregătiți cu 52 de utilaje pentru deszăpezire în cazul în care viscolul, așteptat pentru după amiaza zilei de 29 ianuarie, va fi cel puțin de proporțiile celui din intervalul 25-26 ianuarie.

”În timpul nopții de luni spre marți s-a acționat pentru îndepărtarea zăpezii de pe drumurile în pantă și la lărgirea căilor rutiere. În 4 zone, unde, datorită intensificării vântului, au apărut blocaje s-a intervenit cu vole, autogredere și lame pentru deblocarea drumurilor. În zona Roman, între satele David și Talpa, Făurei – Climești – Prăjești utilajele au intrat dimineața foarte devreme, pentru a se asigura transportul elevilor. De asemenea, s-a lucrat intens și la drumul de acces către Bisericani, precum și la cel către satul Siliștea-Români. Pe traseul Valea Ursului – Icușești utilajele au rămas în patrulare toată noaptea. În urma analizei făcută în cursul dimineții de marți am stabilit că acolo unde s-a strâns foarte multă zăpadă să trimitem frezele pentru a degaja zăpada în ideea de a fi pregătiți în cazul în care miercuri începe din nou să ningă. Considerăm că, la momentul actual, am reușit să menținem infrastructura rutieră a județului în funcțiune. Am avut contacte permanente cu primarii care ne-au ajutat, mai ales în zonele critice, și mulțumim primarilor și desigur, sperăm într-o bună colaborare și de acum înainte. Marți după amiază, utilajele vor intra în revizie, pentru ca, începând cu ora 3 dimineața, flotila de deszăpezire să reintre în stare de alertă pentru că nu se știe ce va fi în cursul zilei de astăzi”, a spus Dan Manoliu, vicepreședinte al CJ Neamț.

Irina CĂLIN

Articolul precedentSJU Neamț – Concurență doar la Ginecologie și ATI
Articolul următorRoman: Zăpada se cară pentru a face loc următoarei