Joi, 29 august, a avut loc a-III-a ediție a maratonului de muzică rock, „Piatra peste Vale”, în parteneriat cu Serviciul Județean Anticorupție Neamț. Timp de 7 ore, începând cu ora 15 și până la ora 22, pe platoul de pe muntele Cozla, au urcat pe scenă tinere talente care au avut ocazia să se afirme într-un cadru profesionist sub denumirea generică de Open Mic. Începând cu ora 17, au cântat formații deja cunoscute de către nemțeni, cum ar fi Effective, The Session, Parchet în Flăcări, Lotus şi Parannoya.
Locul ales de către organizatori a fost unul prielnic pentru astfel de manifestări, publicul prezent având ocazia să se bucure atât de peisaj, cât și de muzică. Cei prezenți puteau sta ba pe un balot de paie, ba într-un hamac, ori în picioare, ambianța creată pe platoul Cozla fiind una specială, rustică. Încheierea maratonului anti-corupție a culminat cu un jam session, în care membrii trupelor au improvizat la unison. Petrecerea a continuat și după încheierea oficială a maratonului, publicul rămânând în continuare să socializeze.
„Muzica rock a fost și este o formă de revoltă împotriva abuzurilor societății. La începuturile ei, o formă non-violentă de protest împotriva războiului (e.g. Woodstock). În zilele noastre ne confruntăm însă și cu alte probleme sociale, cum ar fi corupția. Din cate am sesizat eu, tinerii din ziua de astăzi sunt cei care ridică protestul împotriva corupției la rang de artă. Ca formă de exprimare, muzica i-a unit mereu pe oameni în jurul unor valori. Iar valoarea în cazul de față este toleranța zero fata de corupție. Prezența corupției în majoritatea instituțiilor statului face necesară cultivarea a câtor mai multor forme de protest, printre care și muzica rock. Poate tocmai datorită esenței sale, muzica rock este mult mai angajată social decât celelalte genuri muzicale”, ne-a declarat Rareș Bostan – Comisar Șef din cadrul Direcției Generale Anticorupție Neamț.
Cristian Daniel Fundatură – organizator si membru al formației Session a declarat că „festivalul a început din dorința de a avea o scenă în aer liber pentru trupele locale deoarece primeam multe mesaje, cereri, de la formațiile mici care nu aveau o opțiune pentru a se face cunoscute. Problema asta am avut-o și eu cu trupa la început”.
Prună Cristiana Ana Maria – organizator voluntar a declarat că „este un festival susținut de tinerii voluntari din Piatra Neamț, un festival al prieteniei care îi învață abilități de comunicare și organizare ce nu se pot învăța în școală…Pe viitor ne dorim să avem propria asociație și să evoluăm, să susținem mesaje cât mai benefice pentru orașul nostru, tot în colaborare ca și până acum cu Serviciul Județean Anticorupție Neamț, eventual și cu alte instituții”.
(Bogdan CĂLIAN)