Sub sloganul „Respectăm dizabilitatea, susținem abilitatea”, autoritățile județe au organizat joi, 3 decembrie, la centrul ”Sancta Maria”, din Piatra-Neamț, o conferință de presă, în care s-a evidențiat necesitatea implicării mai active în viața persoanelor cu nevoi speciale.
„La nivelul județului Neamț sunt încadrați peste 200 de copii în grad de handicap, iar în centrele noastre de plasament sunt peste 70 de copii care beneficiază de măsuri de protecție în centrele din Piatra-Neamț și în centrul din Roman. Încercăm să facem ce este mai bine pentru acești copii și pentru familiile lor. Vrem să facem societatea să înțeleagă că nu sunt cu nimic mai diferiți decât noi și să arate înțelegere și sprijin pentru integrarea acestora socială și profesională”, a precizat Cristina Păvăluță, directoarea DGASPC Neamț.
La conferință a fost prezent și Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, care a pus accentul pe importanța organizării unor astfel de momente.
„Dacă nu participăm la aceste evenimente, nu le scoatem în evidență, dacă nu le aducem în atenția opiniei publice unii o să creadă că undeva acolo pe un deal, într-o clădire se întâmplă ceva. Nu! Cei care sunt acolo sunt semenii noștri și de aici trebuie să avem grijă să ne preocupe toată societatea și să cunoaște problemele lor. Până n-o să înțelegem că sunt, așa cum este scris peste tot, ca noi, care au avut un pic mai puțină șansă decât noi, nu vom putea să intervenim ca să-i ajutăm”, a spus Iacoban.
În cadrul aceleiași întâlniri, Daniela Soroceanu, secretar general al CJ Neamț, a avertizat asupra unui fenomen îngrijorător care, din păcate, este în creștere în județul Neamț.
„Cu regret vă spun că, de doi ani și jumătate, de când am calitatea de președinte al Colegiului Director al Comisiei de Protecție a Copilului, din două în două săptămâni, ne întâlnim și încadrăm copii, din ce în ce mai mult, în grad de handicap, cu dizabilități, din ce în ce mai rare boli, mai grave boli. Arată o societate, de la nivelul județului Neamț, o societate bolnavă, foarte bolnavă, de la vârste din ce în ce mai mici. Lucrul acesta trebuie să-l conștientizăm, să-l facem cunoscut ca fiecare dintre noi să fim mai solidari”, a spus Soroceanu.
După conferință cei prezenți au putut vizita cabinetele centrului de recuperare a copiilor cu handicap ”Sancta Maria” și au înălțat baloane cu mesaje de solidaritate și respect pentru persoanele cu dizabilități. Acesta este cel de-al 23-lea an de când țara noastră marchează această zi în semn de solidaritate cu persoanele cu handicap. Precizăm că în Neamț există 6 centre de îngrijire și recuperare a persoanelor adulte cu handicap și doar două centre de recuperare și reabilitare a copiilor cu handicap. (M. TEODOROF)
peste 2000 de copii nu 200