Primăria Piatra Neamț a fost vizitată duminică, 12 iunie, de arhitecți din Ucraina, Republica Moldova, Bacău și Neamț, care s-au întâlnit cu primarul municipiului în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului zonal de arhitectură și urbanism – Moldova Reper 2030.
După cum informează cei de la Primăria Piatra Neamț, la întâlnire au participat 10 arhitecți din Cernăuți, reprezentați de Președintele Uniunii Naționale a Arhitecților din Ucraina, regiunea Cernăuți – Iaroslav Boiko, 15 arhitecți din Republica Moldova, reprezentați de Președintele Uniunii Arhitecților din Republica Moldova – Iurie Povar, arhitecți din Neamț și Bacău, reprezentați de Președintele filialei Bacău a Ordinului Arhitecților – Liliana Pârvu și vicepreședintele Ordinului Arhitecților – Rudolf Gräf. „Concret, scopul acestui forum îl reprezintă realizarea unui schimb de experiență între arhitecții din zona Moldovei pentru a identifica problemele comune ale localităților din regiune și a găsi soluții pentru rezolvarea acestora. Pe cale de consecință, un al doilea scop îl reprezintă dezvoltarea relației cu administrațiile locale pentru a putea pune în aplicare aceste soluții. Ne dorim ca între arhitecți și primarii orașelor să existe un parteneriat și tocmai de aceea ne-am și întâlnit astăzi, să dezvoltăm acest parteneriat. Despre Piatra Neamț, vreau să spun două lucruri: proiectat în anii ’60-’70 de către marele arhitect Constantin Iosub, fiind un oraș de referință la acea vreme în România (și care vrem să rămână așa în continuare) și să îl citez pe Preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române – academicianul Răzvan Theodorescu, care spunea zilele trecute că Piatra Neamț este cel mai frumos oraș din Moldova”, a declarat arhitectul Constantin Amâiei.
Acesta a fost completat de președintele filialei Bacău a Ordinului Arhitecților, Liliana Pârvu: „Vreau să menționez că aceste întâlniri au fost mult facilitate și de relațiile de înfrățire pe care Piatra Neamț le are cu orașele Orhei din Republica Moldova și Hliboca din Ucraina și relațiile de prietenie cu Chișinău”.
Întâlnirea a continuat cu vizitarea principalelor obiective din municipiu și s-a încheiat cu o reuniune de lucru.
Andreea AMARIEI