cersetoare cu copilPoliția locală Piatra-Neamț a sesizat că trebuie menținut „climatul civic” din urbe și a făcut o acțiune, în ziua de 28 iulie, între orele 7 și 22, ocazie cu care a legitimat 56 de persoane și a aplicat 26 de amenzi. Cele mai multe, 16 la număr, au vizat cerșetorii, dar au fost taxați și doi părinți care nu-și supravegheau copiii (aflați, desigur, la cerșit), precum și 5 persoane care nu aveau actele de identitate în regulă. Valoarea totală a amenzilor a fost de 2100 de lei, însă multe sancțiuni vor rămâne, cel mai probabil, doar în scripte, de regulă oamenii care trăiesc din cerșit neavând obiceiul de a-și plăti amenzile.

Partea interesantă este cu minorii, mai ales că Piatra-Neamț are o problemă cu găștile de copii care atacă ziua în amiaza mare și știu foarte bine că nu li se întâmplă nimic cât timp n-au 14 ani împliniți. Dar nu despre acești copii era vorba în acțiunea polițiștilor locali.

„Au fost depistati minorii L.V., de 9 ani, L.N., de 10 ani, respectiv T.M., de 13 ani si T.R., de 8 ani, toti din satul Borșeni, comuna Războieni, județul Neamț, care apelau la mila trecătorilor, în zona bisericii de la gară, fiind neglijați și nesupravegheați de către părinți, fapt pentru care minorii au fost conduși și predați la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț în vederea luării măsurilor ce se impun”, se arată în comunicatul Poliției locale Piatra-Neamț. „Părinții acestora L.T, de 42 ani, respectiv T.N, de 46 ani, ambii cu domiciliul în satul Borșeni, comuna Războieni, au fost sancționați contravențional pentru neluarea măsurilor de supraveghere a minorilor în vârstă de până la 16 ani pentru a-i împiedica de la fapte de vagabondaj și cerșetorie”.

Acum, rezultatele nu sunt neapărat spectaculoase, însă polițiștii locali au atins în comunicat un punct nevralgic: „Totodată, pentru ca aceste acțiuni să aibă efectul scontat, este necesară o implicare și din partea altor instituții, atât în ceea ce privește minorii neglijați de către părinți, care săvârșesc fapte antisociale, cât și cu privire la alte categorii de persoane aflate în nevoie”. Oare de ce pare că omul care a scris comunicatul s-a uitat direct spre Consiliul Județean și DGASPC Neamț?

C.M.

Articolul precedentCât a costat ”Războiul Rozelor” din Consiliul Județean Neamț?
Articolul următorDe unde vin turiștii care vizitează Neamțul?
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.