Joi, 14 decembrie, Telekom România a lansat la Piatra Neamț al treilea proiect pilot din țară de tip Smart City. Proiectul, desfășurat în colaborare cu Primăria Municipiului Piatra Neamț și Huawei Technologies, presupune crearea unei „Zone Smart” în zona Muzeului de Istorie Piatra Neamț cu multiple facilități: soluție de iluminat stradal inteligent care oferă posibilitatea de diminuare a fluxului luminos în funcție de anumite scenarii predefinite, urmând să genereze reduceri ale consumului de energie, mobilier stradal inteligent care permite cetățenilor să își încarce dispozitivele mobile, stație de încărcare pentru mașinile electrice, sistem de monitorizare a calității aerului, supraveghere video inteligentă și Wi-fi gratuit. Piatra Neamț este al treilea oraș din țară, după București și Constanța, care implementează acest tip de proiect pilot.

Soluțiile instalate vizează oferirea unui răspuns performant pentru nevoi urbane precum: iluminat eficient, siguranță publică, acces la internet, încărcare electrică pentru mașini, calitatea mediului înconjurător, afișarea în timp real de informații utile pentru cetățeni etc.

Primarul Dragoș Chitic, a caracterizat proiectul ca fiind „un avantaj pentru cetățeni și un avantaj pentru oraș”, menționând că noile facilități vor face din Piatra Neamț „un oraș mai atractiv”. Primarul municipiului Piatra Neamț a continuat prin a mulțumi firmei Telekom pentru inițiativa sa precizând că: „Este evident că municipalitatea nu poate face singură toate aceste lucru, de aceea apreciez cu atât mai mult inițiativa partenerilor privați, a firmei Telekom pentru a realiza în Piatra Neamț acest proiect important… Astăzi vorbim de o concretizare a unui proiect din zona orașului inteligent, poate cel mai vizibil din ce am făcut până acum care poate reprezenta un punct de plecare pentru proiectele viitoare”.

Directorul executiv comercial al Telekom România, Ovidiu Ghiman a declarat: „Faptul că suntem la cel de-al treilea proiect pilot de tip Smart City vorbește despre consecvența Telekom Romania în misiunea de susținere a procesului de digitalizare a României. Soluțiile de tip Smart City oferite de compania noastră vin să completeze demersul administrației locale de a răspunde noilor nevoi ale cetățenilor în era digitalizării”.

Vlad Bălănescu