cort daniela cuciuc 01

Boschetarii îşi fac iurte ecologice în „orașul perlă”

În orașul turistic european Piatra Neamț, un alt „obiectiv”, altul decât cele menționate până acum în paginile ziarului „Ceahlăul”, marcă înregistrată, este cortul „ecologic” realizat de boschetarii din oraș. Totul, sub „atenta” supraveghere a autorităților care se dau peste cap pentru a demonstra că urbea chiar este o perlă autentică, lustruită, curată și bună de arătat la lume. Cu toate acestea, în cartierul Mărăței, lângă piață, cei care se ocupă cu ordinea, liniștea, curățenia și în special sănătatea publică, mai au de lucru.

Pe un teren despre care oamenii din zonă spun că ar fi proprietate privată își fac veacul mai mulți boschetari, care se adăpostesc într-un cort improvizat. Asta se întâmplă de aproximativ un an, gard în gard cu o creșă și la o mică distanță de Școala Gimnazială „Daniela Cuciuc”. Un om care locuiește la unul din blocurile din apropierea cortului spune că „locuința” a fost ridicată chiar din gunoaiele pe care locatarii le aruncă pe geam. Mai mult, potrivit spuselor omului, „iurta” este adăpostul preferat de oamenii străzii care s-au aciuat acolo de mai bine de un an de zile.

piata maratei buda

„Boschetarii au strâns gunoaiele aruncate pe geam de cei care locuiesc în blocuri și și-au făcut cort. Stau acolo de vara trecută. Nu vin decât seara. Ziua nu vin pentru că le este frică să nu fie văzuți de polițiști”, a spus un pietrean din cartierul Mărăței.

Un alt vecin al „chiriașilor” nedoriți, din zonă, nici nu mai este mirat de ce se întâmplă în cartierul Mărăței, pe motiv că atmosfera generală este definită de această situația.

„E o problemă generală aici. S-au furat aproape toate capacele de la canalizări și au fost înlocuite cu bucăți de beton. Sunt tot felul de indivizi care sparg boxele oamenilor. Chiar eu am asistat la momentul în care un vecin era tâlhărit de niște copii. Am vrut să sar în ajutor, dar am fost amenințat că mă lovesc cu pietroaie. E strigător la cer. Parcă nu mai ia nimeni nicio măsură”,a spus Titi C.

montana 2014 03

Terenul de lângă Piața Mărăței nu este împrejmuit în totalitate, ceea ce nu lasă de înțeles că ar fi un domeniu privat, acolo putând intra oricine cu ușurință. În momentul în care am ajuns la fața locului nu era niciunul din cei care ar fi putut locui acolo. Totuși, fie că e domeniu public sau privat mizeria din jur reprezintă un focar pentru oricine, mai ales pentru copiii din imediata apropiere, care sunt aduși la creșă.

Unul din locatarii care are vedere la „anomalia” făcută din gunoaie spune că, personal, nu este deranjat de oamenii care dorm acolo, ci de câinii pe care îi aduc cu ei.

„Vin cu niște câini mari care latră toată noaptea. Nu știu cum de nu-i vede nimeni să-i ducă de aici”, a spus unul din locatarii blocului din apropiere.

cort daniela cuciuc 03

Cei care trăiesc acolo, se pare că ar avea și toaletă deoarece există o clădire cu WC-uri. Cu două căi de acces. Una dinspre locul unde stau boschetarii, și una din Piața Mărăței. Cum de nu a luat nimeni nicio măsură până acum, și în ce fel se justifică existența unui spațiu care tinde să fie un atentat la sănătatea oricărui, încă nu se știe. Poate că cei care sunt îndrituiți să facă ordine și curățenie în acest oraș își vor îndrepta ochii și spre locuitorii din Mărăței, pentru că și ei sunt plătitori de taxe și impozite. Vreo câțiva ochi ar putea fi îndreptați și către „bomba” de la „Montana”, unde, pe lângă somptuoasa Biserică cu hramul „Cuvioasa Paraschiva”, se adăpostesc tot felul de oameni și… cai. (M. TEODOROF)

În atenția Primăriei Piatra Neamț

Terenul pe care se află locul unde  boschetarii stau de aproape un an spun vecinii că ar fi al unui om foarte important din Piatra Neamț. Important sau nu, respectivul merită o amendă pe măsura importanței, pentru faptul că nu și-a împrejmuit proprietatea, aflată între o creșă și o piață publică,  unde pe lângă viețuitorii pe două picioare se mai aciuiesc și unii pe 4 picioare, de multe ori periculoși pentru oamenii care trec prin zonă.  Timpul nu este deloc trecut.

Tot în atenția Primăriei Piatra Neamț aducem și faptul că undeva în subordinea instituției se află și ceea ce toți numim cu mândrie nedisimulată Poliția Locală. Au haine frumoase, chiar și mașini. Probabil ei ar trebui să aplice ceva legi specifice, mai ales că au un nou șef.

Articolul precedentUnii are sărvicii, alți televiziune…
Articolul următorCănărău, protest „intim” de Ziua Poliţiei