WhatsApp Image 2023 07 13 at 13.57.04Primarul Andrei Carabelea a semnat ieri, 12 iulie, contractul de finanțare pe programul Anghel Saligny pentru schimbarea magistralei de apă din Piatra-Neamț, după ce, în noiembrie anul trecut, a fost semnat acordul de principiu.

Proiectul privind magistrala de apă ce traversează str. Petru Movilă, Bd. Decebal, P-ţa Mihail Kogălniceanu şi Bd. Traian din Piatra-Neamţ înseamnă înlocuirea a 3.857 de metri de conducte vechi şi realizarea unei porțiuni de canalizare de 400 de m în zona Colegiului Tehnic Cartianu – Lidl. Lucrările au întârzieri destul de mari.

Despre problemele cu acest proiect a vorbit în emisiunea „Cafeaua de dimineață” (de la mesagerulneamt.ro) de astăzi, 13 iulie, administratorul public al orașului, Sorin Potolea:

Etapele încep cu depunerea studiului de fezabilitate și obținerea acordului de principiu. Acesta s-a obținut anul trecut, dar semnarea efectivă a contractului mai presupune niște etape de parcurs: efectiv HCL-ul prin care se aprobă contribuția proprie a primăriei, acestea au fost etape ulterioare. În primă fază se lucrează pe bani din bugetul local la Anghel Saligny, asta e diferența. Acesta a fost impedimentul pentru care 17 milioane le nu au putut fi bugetați la început de an pentru că au trebuit alocate aceste sume pentru Anghel Saligny. În momentul în care sumele vor fi primite pe program, vom face rectificare bugetară și această sumă este o rezervă pentru proiecte noi de investiții. Cu cât ne mișcăm mai repede cu atât recuperăm banii mai repede!”.

Întrebat despre problemele reale legate de magistrala de apă și ce se întâmplăi acum cu lucrările pe acest proiect, Sorin Potolea a declarat:

Acolo sunt incidente mult mai vechi pe care le-au avut cei de la Apa Serv pe conductă. Au venit cu niște rapoarte care ne arată că, în ultima perioadă de când a început Moldocorul lucrările, s-au accentuat aceste avarii. E o presupunere, nu există nicio validare, ei presupun că, datorită apropierii foarte mari care există între conducta nouă pe care o instalăm noi și cea veche, care e destul de fisurată și casată, prin fisurile din conducta veche există riscul ca apa să ne inunde canalul nostru. Pe de altă parte, noi avem acolo reclamații din partea locatarilor, de foarte mult timp, că erau inundate beciurile de la blocuri. Adică apa nu curgea în stardă, pentru că erau betoane puternice acolo și ajungea în partea cealaltă. Acum curge în stradă pentru că este spart efectiv stratul de beton. Deci problema principală acolo sunt avariile de pe conducta veche”.

Sorin Potolea spune că, la stadiul în care sunt lucrările acum, nu există nicio șansă ca proiectul să fie finalizat până la 31 august. Se analizează în acest moment și posibilitatea ca noua conductă să traverseze pe partea opusă, pentru că acolo nu ar mai fi probleme cu conducta veche.

Ar trebui să ne mobilizăm cu toții, nu numai Moldocor. Și Moldocor și Apa Serv și, eventual, subcontractanții, să depășim zona respectivă până după BCR, pentru că, din informațiile noastre, nu ar mai fi atât de mare incidența avariilor, pe de o parte. Iar, pe de altă parte și noi ne îndepărtăm de conducta principală. Analizăm și soluția să traversăm în partea cealaltă, avantajul este că acolo nu avem nici conducta de gaz. Conducta de gaz a mers prin spate, de la spital s-a dus pe Privighetorii. Deci, avem și soluții să putem trece pe partea cealaltă”, a conchis Sorin Potolea.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Neamț. Urmările furtunii: copaci căzuți în Piatra Neamț, acoperișuri smulse. 23.000 de persoane nu au electricitate
Articolul următorEtapa naţională a Concursului internațional „Tineri în pădurile Europei” are loc în Parcul Natural Vânători Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.