În perioada 11-13 iunie, la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț se va desfășura Congresul de Informatică Aplicată ”Infokid”, congres care se adresează elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal, profesorilor și nu numai. ”Infokid” va cuprinde 5 secțiuni de concurs și o serie de conferințe și workshopuri. Potrivit organizatorilor, „ideea proiectului a venit din dorinţa de a deschide apetitul pentru informatică al elevilor încă din clasele primare şi de a-i încuraja să se adâncească în cunoaşterea calculatorului şi a posibilităţilor oferite de acesta. Deoarece suntem în secolul calculatorului, considerăm că pentru orice domeniu pe care elevii îl vor alege în viitor vor avea nevoie de minime cunoştinţe de informatică. Noi vrem să le oferim motivaţia pentru a începe să studieze informatica încă din clasele primare sau gimnaziale. Un alt motiv pentru care considerăm necesar acest concurs este descoperirea elevilor pasionaţi de informatică care doresc ca pe viitor să aprofundeze studiul calculatorului şi de a-i susţine ulterior, astfel încât să poată participa la concursuri şi olimpiade de mare anvergură.”
Concursul se adresează elevilor atât din mediul urban, cât şi rural şi va fi organizat în mai multe secţiuni, pe mai multe clase de dificultate după cum urmează:
– clasele primare: matematică distractivă – subiecte diferite pentru fiecare clasă.
– gimnaziu: prezentări PowerPoint,editare de texte MS Word,pagini web (individual sau echipă)
– liceu: prezentări PowerPoint, editare de texte MS Word, pagini web (individual sau echipă),grafică.
La partea de conferințe, organizatorii au anunțat două prezentări:
- Recunoașterea facială – mit sau realitate (speaker: Prof. Pughineanu Carmen). Această conferință va aduce în discuție softurile de recunoștere facială și principiile de funcționare a acestora.
- Designul în secolul XXI (speaker: Andronic Andreea-Ioana). În acestă conferință va fi abordat designul digital (siteuri, afișe, bannere, flyere etc.) atât din punct de vedere retrospectiv, al evoluției sale în ultima decadă precum și prospectiv, al tendințelor actuale.
La secțiunea workshop-uri, programul este unul animat de abordarea unor teme de către cunoscuți olimpici naționali și internaționali din județul Neamț. Temele din acest an sunt: 1.Cum să (nu) faci o prezentare; 2.Canvas Snake; 3.On-line în astronomie; 4. Atelier de scriere creativă. (M. TEODOROF)