0:00

Piatra Neamț, 2013, Spitalul Județean: A născut la lumânare!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• o femeie a fost operată în timpul unei pene de curent care lăsase spitalul în beznă

• ”Pe la miezul nopții, m-au sunat colegii pe mobil că n-au energie electrică și am căutat câteva căndeluțe pentru a-i ajuta”, spune dr. Georgeta Vintea, șefa Secției OG

• pentru Urgențe și Terapie Intensivă, curentul a fost asigurat cu sprijinul Pompierilor

• proaspăt director cu patalama, dr. Ioan Lazăr admite că Spitalul Județean are nevoie de un generator, dar costă vreo 20.000 de euro

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, 19 august 2013, pană de curent. În condiții normale, într-o țară normală, cu oameni normali, la acest punct ar fi intrat în funcțiune generatoarele proprii ale spitalului și nimeni n-ar fi băgat de seamă că lipsește curentul. La noi, nu.

O femeie a născut lumina lumânărilor, a fost operată la lumina lumânărilor și numai bafta chioară a făcut ca lucrurile să nu degenereze într-o tragedie.

„A fost o naștere și, nefiind lumină, am apelat la lumânări. A fost cusută la lumina lumânării. Pot să vă spun că nu a fost o situație critică și că s-a trecut cu bine peste asta, dar este inadmisibil. Este un mare semnal de alarmă care ar trebui tras. Eu nu am fost de gardă, dar, pe la miezul nopții, colegii m-au sunat pe mobil, că nu au energie electrică și am căutat câteva căndeluțe pentru a-i ajuta”, a declarat dr. Georgeta Vintea, șefa Secției Obstretică-Ginecologie a SJU Neamț.

Femeia și pruncul se simt bine și nu par să fi suferit din cauza incidentului. Însă a fost o noapte grea pentru tot spitalul, mai ales pe secțiile unde viața pacienților depinde de legătura aparatelor cu prizele. La ora 20.20, când s-a luat lumina, s-a dat alarma verbală, s-au anunțat șefii și alte ”organe de decizie” și s-au chemat pompierii în ajutor.

„Ne-am sesizat imediat ce s-a întâmplat defecțiunea. Curentul a fost întrerupt pe la ora 20.20 și la ora 20.30 eram deja cu autospeciala cu generatorul pentru alimentarea cu energie electrică. Pana de curent a durat până în jurul orei 5, a doua zi. Primul generator, de 5,5 Kwa, s-a dovedit a fi insuficient pentru alimentarea cu energie electrică a spitalului. Am adus un alt generator, de 40 Kwa, care a fost conectat de electricianul Spitalului la tabloul principal. Pentru această acțiune s-au mobilizat și celelalte instituții, Prefectura, Consiliul Județean, conducerea SJU. Am ținut generatorul până a doua zi, pentru că nu ne puteam permite să punem în pericol viețile oamenilor. Este vorba despre alimentarea Maternității, Serviciului ATI și UPU. Am înțeles că toată partea de pe Orhei nu a avut energie electrică. Defecțiunea ar fi fost de la un fir principal care alimenta zona cu curent. Am mobilizat un ofițer și patru subofițeri”, a spus col. Ioan Nițică, șeful ISU Neamț.

Generatoarele pompierilor au asigurat ce-au putut asigura, dar curentul n-a ajuns peste tot. La Maternitate, s-au conectat două încăperi – viitoarele săli de operație – însă restul a rămas la lumânare. La Cardiologie, unde iarăși vorbim de importanță vitală în cazul aparaturii, n-a ajuns deloc. Cadrele medicale au spus, fără a intra în detalii, că ”Ne-am descurcat cum am putut”.

* Dr. Lazăr – ”trăindo sperando”

Proaspăt câștigător al concursului pentru ocuparea funcției de manager al spitalului județean, dr. Ioan Lazăr a abordat situația cu (prea multă) relaxare. Da, recunoaște că este o problemă care poate duce la probleme mai grave, dar… Doamne ferește de mai rău! După ce a încercat să minimalizeze pățania – ”Am împrumutat un generator de la ISU pentru o jumătate de oră” – directorul SJU Neamț a ajuns în sfârșit la fondul problemei: spitalul NU ARE generator. Și nimeni n-a zis nimic până acum.

A fost nevoie de o noapte fără energie electrică și de disponibilitatea altora de a comunica pentru a ieși la lumină (ne scuzați de expresie) că spitalul are nevoie de un generator. Dr. Lazăr susține ideea unui astfel de agregat în curtea proprie a spitalului, spune că e mai mult decât util, că ar scuti intervenția pompierilor de fiecare dată când pică lumina, că s-ar câștiga timp prețios și activitatea medicilor n-ar mai fi pusă în dificultate.

„Din păcate, în momentul de față, spitalul nu are un generator, iar valoarea unuia ajunge la peste 20.000 de euro. Spitalul nu are buget prevăzut pentru așa ceva. Sperăm să achiziționăm un generator cu ajutorul unei persoane de bine”, a declarat Ioan Lazăr, abordat en-passant pe holurile spitalului. Întrebat dacă luni noaptea a fost pusă în pericol viața unui pacient din cauza penei de curent, dr. Lazăr a răspuns hotărât: ”Nu!”

Nu e primul avertisment!

”În trecut am mai fost nevoiți să mergem la etajul 2 cu o pacientă, un caz de extrauterină, pentru că nu aveam energie electrică. Știu că, în trecut, exista un generator manual, pe motorină, care asigura alimentarea cu energie electrică. Se făcea mai greu, pentru că astea erau condițiile, dar se făcea. Nu ar trebui să existe o astfel de problemă. Nu aduc acuze nimănui, dar vorbim despre viețile pacienților, care sunt puse în pericol. Am fost asigurați că la etajul 4, unde urmează să ne mutăm cu Maternitatea, există electrogen, dar nu a fost cuplat deocamdată. Am avut șansa că nu au existat cazuri dificile” – dr. Georgeta Vintea, șefa Secție OG.

Un incident în reţeaua de distribuţie produs ieri, 19 august, în jurul orei 20.00, a afectat alimentarea cu energie electrică la consumatorii de pe străzile Orhei, Dimitrie Leonida, Castanilor, Traian, Aleea Tiparului şi Aleea Viforului din municipiul Piatra Neamţ. Încidentul s-a produs în urma defectării unui cablu subteran de medie tensiune.

În urma intervenţiei echipelor E.ON Moldova Distribuţie, alimentarea cu energie electrică a fost reluată în aproximativ o oră de la producerea acestuia la majoritatea consumatorilor afectaţi. Pentru reluarea alimentării la o parte a consumatorilor de pe străzile Orhei, Castanilor şi Traian au fost necesare lucrări de reparaţii la cablul avariat, lucrări ce au fost finalizate astăzi dimineaţă în jurul orei 5.30.

Regretăm disconfortul produs de această întrerupere şi asigurăm consumatorii că echipele E.ON Moldova Distribuţie intervin cu promptitudine ori de câte ori există astfel de situaţii, astfel încât alimentarea cu energie electrică să fie reluată în cel mai scurt timp posibil.

Departament Comunicare Corporatistă

E.ON România

Dana OSTAHIE

Marian TEODOROF

Articolul precedentModelul Girov lovește din nou: S-a schimbat viceprimarul la Țibucani
Articolul următorAudiențe la Târgu Neamț

2 COMENTARII

  1. ce GENERATOR ? trebuia sa se duca doctorul LAZAR sa traga un fir de la NOCTURNA de pe stadion la SPITAL ! era totul OK . DAR lasa poate vorbeste ne alui ,cu DOM TARATA sa i l dea pe ala de l are la DURAU ,la HOTEL BISTRITA , sa si faca treaba ,de platit la plati pe CARIALA , pe CAIET ,gasesc m nealor o forma de plata ,ca doar sunt prieteni de suferinta !

  2. Avem un primar „devotat” orasului nostru, el a stiut sa dea miliardele pentru stadion (adica acoolo unde alearga el dimineata, sa-i mai scada burta), si nu l-a interesat sa doteze spitalui cu un grup electrogen! (ce-i trebuie lui, ca doar s-a operat in strainatate).

Comentariile sunt închise.