pietricica turism

piata targ

Comerțul en gross din piață nu mai e ce-a fost odată, ci mai degrabă a ajuns să fie comerț en detail. Din ce în ce mai mulți cetățeni din zona Târgu Neamț își cumpără de la Piața de Legume și Fructe doar cât pentru o mâncare. Așa se face că, la o tură scurtă prin piață, se poate observa cum mulți dintre cumpărători cumpără două roșii, doi ardei, două cepe și doi morcovi, cât să-și facă o supă de orez cu roșii. Ca să cumperi două roșii, te costă 50 de bani, iar doi ardei se pot achiziționa la același preț. În tot acest timp, comercianții spun că, în ciuda scăderii vânzărilor, nu se pot plânge că o duc rău. Mulți dintre ei ne-au mărturisit că se descurcă. Nu ca în alți ani, dar cât să supraviețuiască. Alții ne-au mărturisit că deschiderea noului supermarket din oraș nu le-a afectat vânzările. „Nu mă pot plânge că mi-au scăzut vânzările. Cel puțin mie… Nu știu la alții. Prețurile la legume nu sunt mari, numai că lumea a început să cumpere mai puțin ca înainte. Acum sunt mulți clienți care ne cumpără și câte două roșii și doi ardei. Total 1 leu. Asta e… Mergem înainte”, spune o negustoreasă.

Nici clienții nu se plâng de prețurile din Piața Târgu Neamț. Spun cu hotărâre că preferă să cumpere legume din piață și nu din supermarket-uri. „Eu vin zilnic și cumpăr din piață. Nu iau cine știe ce: câțiva ardei, roșii și morcov, că ceapă am de la o vecină, care are pământ. Îmi iau exact cât îmi trebuie pentru o ciorbă sau o mâncărică. Că e și cald și nu poți mânca mult pe vremea asta. Fac mâncare ușoară. Și nici nu mă costă mult. Cu 3 lei cumpăr și ardeii, și roșiile, și morcovul. Și mai rămâne și de niște verdeață”, spune o pensionară.

 „Eu de obicei cumpăr câte un kilogram din fiecare. Unul de roșii, unul de ardei, și am pentru două-trei zile. Rămâne și pentru mâncare, și pentru salate. Acum, pe căldura asta, nu mâncăm carne, ci doar legume. Facem multe mâncăruri doar din legume. E și sănătos, e și ieftin”, spune un domn.

piata targ2

Prețuri legume:

Roșii: 2,50-3,00 lei kg;
Ardei: 2-2,50 lei kg;
Vinete: 2-2,50 lei kg;
Varză: 1 leu kg;
Castraveți: 1-2 lei kg;
Ceapă: 1,50-2,00 lei kg;
Morcov: 2 lei kg;
Ceapă verde: 1 leu kg;
Ardei capia: 4-5 lei kg;
Salată: 1 leu legătura;
Cartofi: 1,20-1,50 lei kg;
Fasole păstăi: 2-2,50 lei kg.
Afine: între 8-9 lei.
Mure: între 7-8 lei.

Ciprian Traian STURZU