reclama autocenter

Un proiect îndrăzneț, inspirat, așa cum spun cei care l-au gândit, de Piața Centrală din Piatra-Neamț, ar putea aduce în urbea de la “poalele” barajului o nouă piață. Despre piața din Bicaz s-a scris AICI. Peisajul nu s-a schimbat cu mult de la momentul relatării, din 2014. Un motiv suficient pentru a-i face pe aleșii Bicazului să se gândească serios la o variantă de a încuraja piețarii și, printre ei, micii producători (dacă mai există), să-și expună marfa pe tarabele unei piețe mai apropiată, din punct de vedere estetic și practic, realităților din zilele noastre. Proiectul este unul care a fost pus pe lista celor care vor fi propuse pentru finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Având în vedere faptul că piața agroalimentară din orașul Bicaz nu este realizată conform normelor sanitare și de sănătate publică în vigoare, disconfortul creat în sezonul rece sau ploios pentru comercianți și pentru locuitorii orașului, lipsa unei toalete publice, într-un loc relativ aglomerat, imposibilitatea de a comercializa produse agroalimentare tradiționale zonei, în special lactate și derivatele lor și produse din carne, datorită faptului că nu există facilitățile specifice (…), consider oportună introducerea acestui obiectiv de investiții în PNDL“, se arată în expunerea de motive semnată de primarul orașului, Nicolae Sălăgean.

Valoarea totală a investiției se ridică în jurul sumei de 2.200.000 de lei, din care contribuția orașului Bicaz ar fi aproximativ 145.000 de lei. Raportul de specialitate ne ajută să ne imaginăm cam cum ar arăta viitoarea piață: “hală cu tonete și instalații frigorifice, cu spații de depozitare suplimentare; dotată cu instalații de securitate la incendiu, iluminare căi acces”. În cazul contrar construirii pieței, inițiatorii proiectului sunt de părere că această situație “va duce la promovarea, în continuare, a insalubrității, condițiilor inumane și a infracțiunilor (inclusiv economice), în zona studiată”. Spațiul util, care va fi folosit pentru construcția unei hale cu un etaj este de 600 metri pătrați.

“Ne dorim o piață, după modelul celei din Piatra-Neamț, doar că la o scară redusă, în funcție de spațiul pe care îl avem la dispoziție. O piață care să încurajeze comercianții din Bicaz și în special a micilor producători”, a apreciat primarul Sălăgean.

Cui îi este bine dacă această piață nu s-ar realiza? Păi, așa cum spune gura târgului, celor care au magazine și magazinașe, aproape de locul pieței, pe terenuri obținute prin concesiune la prețuri (zice-se) suspect de mici și care acum funcționează pe plus. (T. MARIAN)

Articolul precedentTrenuri blocate din cauza protestelor
Articolul următorUMF Iași caută viitorii medici în Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.