* în piața din Bicaz tarabele sunt goale, iar comerciații din jur sufocă orice urmă de posibilă concurență
* „În tot anul trecut, a fost un singur producător, care a închiriat o tarabă”, a spus Marcela Pașcu, administratorul Pieței Bicaz.
Piața din Bicaz semănă mai degrabă cu un monument, unde, odată, au fost oameni care vindeau și oameni care cumpărau. Ieri, la primele ore ale dimineții, tarabele erau goale și, după cum ne spune administratorul pieței, așa vor rămâne până când meteorologii vor anunța ceva grade cu plus. Deși este în centrul orașului, într-o zonă apetisantă din punct de vedere comercial, în piață e pustiu și totuși… înghesuială. Practic, piața nu mai are decât un spațiu mic, fiind înconjurat din toate părțile de crâșme, un aprozar care profită din plin de liniștea de la tarabe, un spațiu comercial dat spre închiriere pentru că „afacerea” n-a mers, magazinașe cu materiale de construcții și un supermarket care nu duce lipsă de clientelă. În acest peisaj, la 2-3 grade Celsius o femeie ține pe colțul unei tarabe câteva sticle cu lapte. Ne spune că puterea de cumpărare din Bicaz a scăzut de mult, dar că vânzătorii vor începe să apară cam de prin martie.
”Paznic fără bostănărie”
Pentru un administrator de piață, unde treburile merg, se învârt, funcția nu este una tocmai comodă, însă nu același lucru se poate spune și despre Marcela Pașcu, administratorul Pieței Bicaz. În biroul ei, cântarele se odihnesc nestingherite, fără teama că vreun producător ar putea să le pună la treabă.
„În tot anul trecut a fost un singur producător care a închiriat o tarabă. Mai sunt cei cu PF-uri care apar prin aprilie, cu legume și fructe și diverse obiecte de uz casnic. Toiți producătorii, care mai sunt prin zona Bicazului, s-au învățat să meargă la piețele din Piatra Neamț. Vând marfa mai ușor, chiar dacă rămân cu bani mai puțini. Până în luna aprilie nu se mișcă nimic. Din micii producători, mai ales în perioada asta, vând direct din curte. Au abonați la care dau produsele”, a spus Marcela Pașcu
Am întrebat-o ce e cu atâtea magazine și magazinașe care înghesuie piața. Aceasta ne-a spus că au fost construite de cei care au avut bani, iar terenul care aparținea primăriei a fost dat în concesiune. Despre modernizarea a ceea ce a mai rămas din piață, administratorul spune că până acum totul s-a oprit la discuții.
„Primarii dinainte au tot promis că vor face piața, dar nu s-a concretizat nimic. Am avut o discuție recentă cu vicele legat de acoperirea pieței. I-am spus că s-ar merita să fie acoperită, numai că recuperarea investiției ar fi una de lungă”, a adăugat administratorul pieței.
Primarul nu renunţă la Piaţă
Nicolae Sălăgean, edilul orașului Bicaz, știe că piața este una mică și că magazinele din jur nu au mai lăsat prea mult spațiu, dar cu toate acestea nu vrea să renunțe la ea.
„Nu m-am gândit niciodată să renunț la piață, chiar dacă spațiul nu mai este ce-a fost odată. Avem susținerea parlamentarilor noștri, care și-au exprimat dorința de a înființa pe Valea Muntelui un Centru de Excelență în domeniul Agronomiei. Asta presupune și înființarea unei secții de desfacere a produselor agroalimentare și în acest fel ne putem gândi la o revigorarea a activității de aici.”
Până când piața va fi modernizată, cei care „speculează” sunt comercianții din jur care au de toate: roșii din Turcia, telemea ambalată prin vestul țării, fructe din cele mai exotice țări ale lumii și lapte dietetic, că cel de la vacă nu mai cade bine la stomac de când am intrat în Uniunea Europeană.
Marian TEODOROF
Prețuri tarabă
Pentru micii producători, indiferent de sezon – 6 lei/zi
Pentru PF-uri și cei care au societăți comerciale – 14 lei/zi și 10 lei/ zi în sezonul rece