pietricica turism

Limba română, una recunoscută ca bogată în cuvinte cu semnificaţii inconfundabile, şi-a făcut rost de o condamnare din pricina resurselor ce nu mai fac faţă zugrăvirii adecvate a campaniei electorale pentru preşedinţia ţării. Psihoza scenariilor şi combinaţiilor este alimentată periculos de amploarea tulburărilor interne de partid şi coaliţii. Dacă nu intri în capcana interpretărilor fără fond şi sens, constaţi că rămâi fără cuvintele precise altfel familiare. Elucubraţiile preţioase, insultele cu fentă şi minciunile profunde ne atacă violent ca-ntr-un picaj distribuit la scară naţională. Toţi garantează şi dau asigurări. De reasigurări nu-i întreabă nici duhul lui Burebista. N-au ce răspunde cu sinceritate. Sunt produşi şi evoluează într-un sistem nesănătos. În sens politic, prin raportare la un stat funcţional în coordonate de esenţă democratică, reasigurarea e clădită pe cenzura şi feedback-ul generate de un electorat matur, chibzuit, responsabil. Pentru România, la drept vorbind, pare mai probabil să vină extratereştrii la un hârzob de păstrăv la Calu Iapa înainte de-a se impune normalitatea.

Câţiva paşi mai încolo de Calu Iapa e plaiul cu telegondolă deasupra. La Piatra Neamţ, termenul de reasigurare produce cu totul alte deranjuri şi coşmaruri. O minimă legătură cu politica e asigurată de angajamentele şi costumaţia administraţiei publice locale. Grosul conţinutului deranjant izvorăşte din dezastrul de la Piaţa Centrală. Ne-am plictisit de naraţiunile conducătorilor locali. Le-am desfiinţat pas cu pas închipuita buna credinţă, bunele intenţii mincinoase, la fel ca şi lipsa de profesionalism. Vine iarna, n-avem piaţă şi ei dau înainte cu asigurările că vom avea. Fantastic de întâmplător, conducerea urbei ne-a anunţat că au noi probleme cu celelalte asigurări, adică firma cu poliţa de asigurare. Şi de-ar fi adevărat ce s-a livrat pietrenilor cu vorba, că ASTRA solicită nişte documente din vechime, nu ţine. Discuţia reală trebuie purtată cu firma de reasigurare, Crawford & Company, un colos mondial în domeniu, aşa cum a semnalat doar săptămânalul „Mesagerul de Neamţ” încă din luna august. Dacă ceva nu funcţionează, avem autoritate naţională de supraveghere în domeniu. În principiu, orice termen acceptabil pentru încheierea conturilor este depăşit. Detaliile sensibile, descrise generic cu două luni în urmă, pot fi regăsite în contractul de asigurare încheiat între CMI URBAN şi ASTRA. Nimeni nu scoate un cuvânt. Nimeni nu confirmă, nimeni nu infirmă cine şi în ce condiţii a încheiat contractul. Documentul e la secret. În continuare, consilierii locali pietreni n-au absolut, dar absolut nimic împotrivă.

Spre deosebire de politica propriu-zisă, vorbim de o asigurare şi o reasigurare pe acte, nu dintr-un sistem şi el fără fond, fără sens. Înainte de-a vedea cum o scoatem la capăt cu viitorul preşedinte, cu partidele şi coaliţiile, pietrenii vor piaţă. S-au prins cui nu-i pasă. Cuvintele de „apreciere”, fireşte, sunt prea puţine.

 

Viorel COSMA