0:00

Peste 70 de posturi scoase la concurs în unitățile de pompieri din regiunea Nord-Est, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeficitul de personal existent în inspectoratele pentru situaţii de urgenţă (ISU) din întreaga ţară, în ultimii ani, urmează să fie acoperit prin organizarea de concursuri pe parcursul lunilor octombrie- noiembrie 2021.

În Regiunea de Nord Est sunt 74 de posturi, în primă fază, atât pentru ofițeri, subofițeri, cât și personal contractual civil. ISU Neamț are nevoie de 10 subofițeri și 3 la personal civil, în timp ce la ISU Bacău au fost scoase 14 posturi cu încadrare din sursa externă sau rechemare în activitate și 4 posturi cu încadrare din sursa internă. ISU Botoșani urmează să încadreze 16 subofițeri și personal contractual. La Suceava, ISU urmează să încadreze 2 ofițeri, 15 subofițeri și o persoană cu contract de personal civil.

ISU Iași are nevoie de un consilier juridic, 8 subofițeri  și 5 posturi de personal contractual-civil (un zugrav, un sudor, un electrician auto, un bucătar și un îngrijitor). ISU Vaslui nu ne-a furnizat informațiile necesare până la ora redactării acestui material.

La nivel țării, sunt 8.546 de posturi vacante scoase la concurs, potrivit ministrului secretar de stat MAI, Raed Arafat. „Hotărârea de guvern, care vine în urma unui memorandum ce a fost aprobat în Guvern, aduce 8.546 de posturi noi la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, din care 121 de posturi de ofițeri, 25 de maiștri militari și subofițeri și 8.400 de soldați și gradați profesioniști, care va fi o premieră când o să avem această categorie de personal în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și care va reprezenta o pondere importantă în cadrul Inspectoratului. Ca să mă fac înțeles de ce s-a luat această decizie, vreau să reamintesc câteva aspecte. Prin suspendarea serviciului militar obligatoriu în 2006, s-a hotărât profesionalizarea structurilor IGSU. Atunci s-a făcut un calcul, iar IGSU și structurile subordonate acestuia prevedeau un număr de 42.644 de posturi, adică IGSU-ul, şi inspectoratele județene și cel al municipiului București, din care 88% erau prevăzuţi ca subofițeri. Ulterior, în 2010-2014 au dispărut 14.058 de posturi prin desființare, în mod deosebit în 2010-2011 pe perioada crizei economice, și au mai fost date afară fizic 1.300 de persoane angajate la nivelul inspectoratelor pentru situații de urgență. Astfel s-a ajuns la o cifră de aproximativ 29.000 de posturi care în continuu a scăzut din cauza plecărilor și din cauza pensionărilor și dau aici două exemple numai: în 2020 au plecat 1.356 de cadre, iar în 2021 numai până acum, deci până în luna august, au plecat 1.186 de cadre”.

Angela Croitoru

Articolul precedentPatru victime din două accidente
Articolul următorL1 FC Botoşani a obţinut un punct în ultimul minut la Mioveni