Pe parcursul lunii iulie, 572 de persoane s-au adresat Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap (SECPAH), din cadrul DGASPC Neamț, în vederea încadrării în grad de handicap. SECPAH are ca obiect evaluarea complexă a persoanelor acoperind cele 5 domenii obligatorii: evaluare medicală asigurată de medici specialiști, (3 de medicină generală și un medic psihiatru); evaluare socială asigurată de 4 asistenți sociali; evaluare psihologică asigurată de 4 psihologi; evaluare vocațională sau a abilităților profesionale asigurată de responsabilii de caz (psihologi și asistenți sociali); evaluarea abilităților și a nivelului de integrare socială asigurată de responsabilii de caz
Din cele 572 de solicitări primite luna trecută, au fost evaluate 453 de persoane, dintre care 390 la sediu, iar 63 la domiciliu. Pe parcursul lunii iulie Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CEPAH) a emis 524 de certificate de încadrare în grad de handicap (surplusul provenind din analizarea dosarelor aferente lunii iunie), dintre care 239 au fost certificate revizuibile (care necesită evaluare anuală) iar 285 au fost cazuri noi.
De la începutul acestui an și până la data de 31 iulie au fost înregistrate la DGASPC Neamț 3.639 de dosare de încadrare în grad de handicap, (cu peste 600 mai multe decât în aceeași perioadă a anului anterior), cele mai multe solicitări fiind înregistrate în lunile martie – 598, iunie – 554 și iulie – 572. 1.963 dintre persoanele evaluate aveau diverse afecțiuni somatice, 500 aveau suferințe oftalmologice, iar 883 sufereau de afecțiuni psihice. La finele lunii iulie, în evidențele DGASPC figurau peste 18.700 de persoane cu dizabilități. Creșterea constantă a numărului de solicitări pentru încadrarea în grad de handicap se explică și prin modificarea legislativă referitoare la schimbarea criteriilor de încadrare în grad de handicap intrată în vigoare în 2014.
„Modificarea criteriilor a reprezentat o adaptare a legislației noastre la cerințele internaționale și un răspuns la nevoile societății. Nimic nu este mai dramatic decât suferința cauzată de sănătatea precară, de vârstă sau de dificultățile materiale, motiv pentru care instituția noastră, una eminamente dedicată asistenței sociale, este permanent alături de cei în suferință, indiferent de natura acesteia“, a precizat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț. (ZCH NEWS)