0:00

Peste 5.600 de pensionari din Neamț vor primi pensiile recalculate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* modificările apar pe talonul de pensie de la 1 ianuarie 2014

Decizia Curții Constituționale de a recalcula drepturile de pensie se va aplica de la 1 ianuarie 2014. Termenul inițial era 1 ianuarie 2013, dar indicele de corecție nu era încă suficient de clar pentru toate categoriile de pensionari. Ordonanța de urgență nr. 1 din 23 ianuarie 2013 prevede stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei, față de 732,8 lei, cum era calculat anterior. Concret, intră la recalculare dosarele de pensie care au fost deschise în perioada 1 ianuarie 2011-22 ianuarie 2013. Totodată, potrivit Curții Constituționale, decizia de indexare va avea și efect retroactiv.

V. Ponta: Pensiile recalculate nu vor fi mai mici

Temerile pensionarilor cum că drepturile înscrise pe talonul de pensie vor fi mai mici după indexare au fost înlăturate de premierul Victor Ponta. Acesta a declarat, săptămâna trecută, că “nimeni nu va pierde un leu din pensie în urma deciziei CCR. În cazul în care Curtea ne va cere să tăiem, nu voi fi de acord și vom găsi o altă soluție administrativă în așa fel încât nicio pensie să nu fie scăzută”. În urma discuțiilor pe care Guvernul le-a purtat cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional cu cei ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene s-a stabilit ca pensiile să fie indexate din prima zi a anului viitor cu 3,76 %. Nu se știe însă deocamdată despre ce efort bugetar va fi vorba pentru susținerea aplicării acestei măsuri. Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Neamț, 5.600 de pensionari ar urma să primească, de la 1 ianuarie 2014, pensia recalculată. La nivel național, numărul acestora depășește 200.000.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentBozieni: Investiții cu plățile la zi
Articolul următorAgenţiile de turism din Neamţ ascund clauzele sub preş

1 COMENTARIU

  1. ASA MULTUMESTE PTONTA PENSIONARILOR GALETARI DIN ROMANIA CU O MAJORARE DE PENSIE DAR E OARE ADEVARAT S-AU E O POANTA CA DACA SE MAJOREAZA IMPOZITELE SI TAXELE E TOTUL O MARE MINCIUNA CA DOAR DL DOCTOR DE COSENTA SE PRICEPE ASA CA SA VA ASTEPTATI LA UN FASSS MARE SI O GALEATA GOALLA GALETARI FLAMANZI CARE ATI VANDUT VOTURILE CA BETIVI PE UN RACHIU TREZITIVA CA SA VA POMENEASCA NEPOTII DE NU LUATIVA ADIO VOTANTI MARIONETE COMUNISTE…..

Comentariile sunt închise.