turism generic

* OPC: turiştii nemţeni, slab informaţi şi cu contracte modificate

În perioada 14-23 octombrie 2013, inspectorii OPC Neamţ au realizat controale referitoare la comercializarea pachetelor de servicii turistice. Au fost verificate 9 agenţii de turism şi s-au constatat, pentru toate cele 9, abateri de la prevederile legale din domeniul protecţiei consumatorilor. Majoritatea vizează o proastă informare a clienţilor.

Şapte dintre agenţii economici verificaţi aveau, în contractele de comercializare a pachetelor turistice, informaţii incomplete faţă de cele prevăzute în legislaţia specifică.

De asemenea, agenţiile de profil nu le dădeau consumatorilor posibilitatea de a încheia o poliţă de asigurări facultativă, care ar fi acoperit taxele de trasfer sau contractul de asistenţă de repatriere, accident sau boală.

Inspectorii OPC Neamţ au descoperit şi că în contractele încheiate nu era înscrisă obligativitatea agenţiei de a informa turiştii înainte de data plecării.

Turiştii nemţeni nu ştiu că-şi pot cere banii înapoi

La 7 dintre agenţiile de turism verificate inspectorii au găsit omiteri sau modificări ale unor clauze din contract. De exemplu, nu erau înscrise corect condiţiile şi termenele de modificare a preţurilor: “Preţurile stabilite în contract nu pot fi majorate, în niciun caz, în cursul celor 20 zile calendaristice care preced data plecării”. Clauza este prezentată incomplet pentru că se omit sintagmele “indiferent de motivele majorării” şi obligaţia agenţiei “de a rambursa imediat turistului toate sumele aferente călătoriei turistice plătite de acesta, inclusiv comisionul”. De asemenea, multe dintre agenţiile verificate nu au precizat în contracte clauzele în care turiștii pot cere despăgubiri. Nemțenii nu sunt bine informați nici când vine vorba de taxele suplimentare. Mai mulți dintre agenții economici care vând pachete turistice nu le dau consumatorilor și informațiile legate de taxele de stațiune, de salubrizare, de aeroport sau alte taxe locale, așa cum sunt stipulate în lege ca fiind obligatorii. În urma rapoartelor întocmite cu aceste nereguli, inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor Neamţ au dat 6 avertismente şi 6 amenzi contravenţionale în valoare de 4.500 de lei.

Ioana HAGI-STAN