În Neamț sunt 24.114 pensionari ce primesc pensie minimă, potrivit datelor de la Casa Județeană de Pensii (CJP) Neamț. Aceștia sunt cei care sunt în plată pe așa numita indemnizație socială, în valoare de 520 lei și ar putea fi cei vizați de proiectul de lege prin care să fie scoși din sistemul public de pensii. Lia Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii, a spus, zilele trecute, că are în atenție ca cei care nu au cotizat minim 10 ani la pensii să fie trecuți în categoria asistaților social. Ar fi vorba, precizează CJP Neamț, în principal, de pensionarii cu invaliditate, dar și de cei care s-au pensionat anterior anului 2015, când stagiul minim de cotizare a fost majorat de la 10 la 15 ani, dar și de cei care primesc pensie de urmaș.
“Atingerea acestui stagiu minim s-a realizat prin creşterea stagiului minim de cotizare de cel puțin 10 ani, prevăzut de Legea nr. 3/1977, la stagiul minim de cotizare de cel puțin 15 ani, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3 din Legea 19/2000, respectiv anexa nr. 5 din Legea 263/2010. Potrivit legii, beneficiază de dreptul de pensie de invaliditate persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, dacă au realizat, în condiţiile legii, stagiu de cotizare, însă pentru aceștia se acordă un stagiu – potențial, determinat ca diferenţă între stagiile complete de cotizare, cerute de art. 58 şi 59 ale legii, şi stagiile de cotizare realizate până la data acordării pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecţiunilor invalidante. Precizăm că în toate situațiile, cuantumul pensiei se stabileşte în raport cu veniturile lunar asigurate, care au constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale din întreaga perioadă de asigurare realizată de beneficiar, stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, iar în cazul drepturilor de pensie de invaliditate, și funcție de gradul de invaliditate”, explică Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al CJP Neamț.
Prin urmare, guvernul dorește ca acele categorii de pensionari pentru care se suportă de la bugetul de stat diferența de pensie, de la cuantumul aflat în plată sau cel cuvenit până la nivelul indemnizației sociale, să fie încadrate în categoria asistaților social, unde sumele se alocă după cu totul alte criterii. Ministrul Lia Olguța Vasilescu a explicat că sistemul viitorilor pensionari asistați social va fi reglementat printr-o lege nouă, astfel încât să fie distincții clare între cei care au muncit și au cotizat și ceilalți: “Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”.
CJP Neamț precizează că, potrivit normelor în vigoare (art. 2 al OUG nr. 6/2009) privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, beneficiază de pensie minimă pensionarii sistemului public de pensii şi pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, în sumă de 520 lei, începând cu luna martie 2017. În cazul persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri, indemnizaţia socială fiind acordată numai în situaţia în care veniturile însumate, se situează sub nivelul minim de 520 lei. Printr-un normativ adoptat la finele anului trecut (OUG 82/2017), în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018 pensia minimă în plată va fi de 640 lei. (C.I.)