Peste 2.000 de ha cu vegetație uscată afectate de incendii în Moldova, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPompierii din județele situate în nord-estul țării s-au confruntat de la începutul anului cu foarte multe incendii de vegetație uscată, zeci în fiecare zi, peste 2.000 de hectare fiind afectate în Iași, Neamț, Botoșani și Bacău.

În județul Neamț o familie a rămas fără locuință văzându-și munca de-o viață făcută scrum după un astfel de incendiu, după ce o persoană necunoscută a dat foc plantelor uscate pe un teren din apropiere (detalii găsiți aici).

Nu este singurul caz de acest fel, au fost și situații în care persoane în vârstă au suferit arsuri încercând să stingă sau să ajute la stingerea unor incendii de miriște.

Pompierii trag un semnal de alarmă asupra faptului că cea mai mare parte din activitatea lor este legată de stingerea unor astfel de incendii care pot provoca adevărate tragedii. La nivel național se desfășoară mai multe campanii pe această temă. Spotul audio al unei astfel de campanii îl puteți asculta mai jos.

Cei de la ISU avertizează: „Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HG nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi”.

Angela Croitoru

Articolul precedentFOTO. Doi copii răniți după ce un stâlp a fost dărâmat peste ei. 
Articolul următorFOTO – A murit de la o țigară aprinsă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.