În județul Neamț sunt 1.738 de persoane amânate la vaccinare și care vor fi reprogramate. Autoritățile de la București au decis, ieri, a doua amânare, de 10 zile, pentru persoanele sub 65 de ani.
Prima amânare i-a vizat pe angajații din domeniile esențiale. „Vaccinarea acestor persoane va fi amânată cu 10 zile, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării iniţiale. În județul Neamț, 702 persoane care deservesc activități esențiale, programate la vaccinare în perioada 28 ianuarie – 11 februarie, au fost replanificate pentru administrarea primei doze”, a precizat Direcția de Sănătate Publică Neamț.
Persoanele sub 65 de ani sunt vizate de a doua amânare, din perioada 30 ianuarie – 11 februarie. Acestea vor primi prima doză începând cu data de 16 februarie: „Sunt 1.036 de persoane sub 65 de ani din județul Neamț care au fost reprogramate. Persoanele cu vârsta peste 65 ani rămân la programarea iniţială pentru doza 1”, potrivit aceleiași surse.
Sunt 34.401 persoane din Neamț programate în platforma națională în perioada 4 ianuarie – 15 aprilie, inclusiv cele care trebuie să primească a doua doză.
Problemele în aprovizionarea cu vaccin în țară au dus la dubla amânare a acestor categorii de persoane programate. Potrivit DSP Neamț, începând cu data de 4 februarie persoanele programate la doza I vor fi vaccinate cu vaccinul Moderna: „Vaccinul Moderna este administrat în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani. Cele două variante de vaccinuri – Moderna și Pfizer sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Informații oficiale despre vaccinare se găsesc pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 www.vaccinare-covid.gov.ro ”.
C.I.