0:00

Autoritățile nemțene au pregătit un plan de măsuri pentru ca pesta porcină africană să nu se răspândească și în județul nostru, după ce un mistreț cu această maladie a fost identificat într-un fond de vânătoare din Brăiești, Iași.

„Conform legislației în vigoare, după identificarea unui astfel de caz se stabilește zona afectată de boală și zona din care fac parte zona infectată și zona tampon. În cazul de față, zona infectată, cu o rază de 8 km, cuprinde în județul Neamț localitățile Nistria, Slobozia, Boghicea și Căușeni, din comuna Boghicea, și zona tampon – cu o raza de 5 km, în care sunt cuprinse localitățile: Bîra – comuna Bîra; Doljești – comuna Doljești; Poienile Oancei și Ghidion – comuna Stănița”, precizează Prefectura Neamţ, într-un comunicat de presă.

Pesta porcină africană din Iași are urmări la Neamț – vezi zonele afectate!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În conformitate cu prevederile Deciziei 1995/2018/CE de aprobare a planului de eradicare a pestei porcine africane la porcii sălbatici din diferite zone din Romania, a prevederilor Ordinului Ministrului Mediului, Apelor si Pădurilor nr. 1571/07.06.2022, pentru aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună cu interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, gestionarii fondurilor cinegetice cu teritorii cuprinse în zona afectată de boală vor desfășura activități de vânătoare pentru recoltarea întregului efectiv de mistreți într-un termen de 30 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate, adică până la data de 16.12.2022. Acțiunile de vânătoare se vor desfășura prin orice metodă de vânătoare prevăzută de legislație, inclusiv la goană, cu obligativitatea respectării condițiilor de biosecuritate; partidele de vânătoare vor fi notificate în scris la DSVSA Neamț cu minim 24 de ore înainte. Gestionarii fondurilor de vânătoare din zona afectată au obligația să desfășoare activități de vânătoare cu vânători autorizați, instruiți și cărora li s-au prezentat sub semnătură măsurile de biosecuritate ce trebuie aplicate în timpul partidelor de vânătoare și după finalizarea lor”, a declarat prefectul Adrian Niță.

Pesta porcină africană din Iași are urmări la Neamț – vezi zonele afectate!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiToți mistreții vânați vor fi supuși testării serologice și virusologice, personalul desemnat de gestionarul fondurilor de vânătoare având obligația să recolteze probe ce sunt reprezentate de sânge, tonsile, limfoganglioni, splină în totalitate, rinichi și plămân, imediat după terminarea vânătorii, dar nu mai târziu de maxim 4 ore de la finalizarea ei. Nu se înstrăinează sub nici o formă carcase de mistreț sau părți din acestea înainte de obținerea rezultatelor testelor de laborator.

„În vederea stabilirii amplasamentelor pentru gropile de incinerare/îngropare în zona afectată de pesta porcină africană, gropi ce vor fi utilizate pentru neutralizarea cadavrelor de mistreți găsite în interiorul fondului de vânătoare, se va lua legătura cu medicii veterinari și se va acționa sub control oficial  sanitar veterinar asigurat de DSVSA Neamț. Nimeni nu trebuie să își asume vreun risc, fie că vorbim de cetățenii, specialiști DSVSA sau gestionari ai fondurilor de vânătoare”, a mai spus prefectul de Neamţ. (ZCH NEWS)

Articolul precedentIon Tănăselea, primar Urecheni: Nu vom mări taxele și impozitele anul viitor
Articolul următorCampanie de prevenire a abuzurilor contra copiilor la DGASPC Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.