0:00

Persoanele fizice vor fi verificate la venituri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* durata efectuării verificării fiscale este stabilită de organul fiscal şi nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informaţii din străinătate

Au fost stabilite, prin Ordin al Ministrului Finanțelor Publice (OMFP nr. 544/2014), drepturile și obligațiile persoanelor fizice supuse verificării fiscale. Reglementarea reprezintă cadrul normativ prin care peroanele fizice vor putea fi verificate de fisc cu privire la impozitul pe venit. Conform acesteia, inspectorii de la finanțe vor putea solicita informații de la autorități și instituții publice pe care le vor compara cu cele existente în declarațiile de venit. În cazul existenței unor diferențe de bani ce nu vor putea fi explicate de contribuabil, acestea vor fi recuperate prin decizii de impunere. Durata efectuării verificării fiscale este stabilită de organul fiscal şi nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informaţii din străinătate.

Înaintea desfăşurării verificării fiscale, veţi fi înştiinţat despre această acţiune printr-un aviz de verificare, care va fi transmis, în scris, de organul fiscal cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii verificării fiscale. Prin avizul de verificare veţi fi înştiinţat cu privire la: temeiul juridic al verificării; data de începere a verificării; perioada ce urmează a fi supusă verificării; posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării; locul desfăşurării verificării şi persoana de contact la care vă veţi prezenta; informaţiile şi înscrisurile relevante pentru verificare. Aveţi la dispoziţie 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare să prezentaţi documentele justificative în vederea clarificării situaţiei fiscale personale.

Trebuie să știți că, în perioada acestor verificări, aveți următoarele drepturi: dreptul de a solicita, pentru motive justificate,  amânarea datei de începere a verificării fiscale;  dreptul de a beneficia de asistenţă de specialitate sau juridică; dreptul de a solicita schimbarea locului de desfăşurare a verificării fiscale; dreptul de a solicita prelungirea termenului de prezentare a informaţiilor către fisc; soţul/soţia, rudele şi alte persoane au dreptul de a refuza furnizarea de informaţii despre persoana verificată;  dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele şi taxele aflate în cadrul termenului de prescripţie; dreptul de a fi verificat o singură dată pentru impozitul pe venit și pentru fiecare perioadă impozabilă; dreptul de a solicita legitimarea organelor de verificare fiscală; protejarea confidențialității informațiilor fiscale furnizate;  dreptul de a cunoaşte rezultatele verificării fiscale; dreptul de a contesta decizia de impunere emisă în urma verificării fiscale.

La finalizarea verificării fiscale, organul fiscal vă prezintă constatările şi consecinţele lor fiscale, acordându-vă posibilitatea de a vă exprima punctul de vedere cu excepţia cazului în care bazele de impozitare nu au suferit nicio modificare în urma verificării fiscale sau în cazul în care dumneavoastră renunţaţi la acest drept şi notificaţi, în scris, acest fapt organelor fiscale. Aveţi dreptul să prezentaţi, în scris, punctul dumneavoastră de vedere cu privire la constatările verificării fiscale, în termen de 3 zile lucrătoare de la data încheierii verificării fiscale.

În cazul în care vă simţiţi lezat de rezultatul verificării fiscale, aveţi dreptul să contestaţi decizia de impunere emisă cu această ocazie de organul de verificare fiscală.  Contestaţia se depune în scris, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de impunere emise în urma verificării fiscale, la organul fiscal emitent al actului atacat şi nu este supusă taxelor de timbru.

În ceea ce privește obligațiile trebuie să știți că aveţi obligaţia de a vă prezenta la locul, data şi ora precizate în avizul de verificare; în situaţia în care aveţi calitatea de contribuabil, aveţi obligaţia de a furniza informaţii necesare determinării stării de fapt fiscale; aveți obligația de a pune la dispoziţia fiscului toate actele importante cu privire la veniturile obținute; aveţi obligaţia de a permite efectuarea cercetărilor la faţa locului; aveţi obligaţia de a plăti diferenţele de impozit stabilite cu ocazia verificării fiscale, precum şi dobânzile şi penalităţile aferente acestora. (Z.C.H.)

Articolul precedentRomânii, o oră jumătate lunar pe telefonul fix
Articolul următorColegiul Naţional „Petru Rareş“ / COMUNICAT DE PRESĂ