Pentru Gheorghe Ștefan, primarul muncipiului Piatra Neamț, orice prilej pare potrivit pentru a face precizări cu lucruri care ar putea aduce prejudicii intereselor generale ale orașului sau, de ce nu, ale județului. Ședința  Consiliului Local Piatra Neamț, de joi, 27 martie, a fost momentul în care primarul municipiului a citit un material de la Consiliul Concurenței, via biroul de presă. El se dorește un răspuns la materialele de presă și luările de cuvânt ale preșeședintelui CJ Neamț cu privire la posibilul ajutor de stat de la Drupo – prin mărire de capital – și clubul de fotbal Ceahlăul. Potrivit interpretării primarului, singurele instituţii care pot decide dacă asocierea statului cu o firmă privată sau finanţarea acesteia de la bugetul de stat este ajutor de stat sunt Comisia Europeană sau o instanţă naţională de judecată. Materialul în sine vi-l prezentăm integral:

”Pentru o corectă informare a dumneavastră și a cititorilor dumneavoastră, considerăm necesar să facem câteva precizări referitoare la ajutoarele de stat. Odată cu aderarea României la UE (2007) atribuțiile în domeniul ajutorului de stat au fost preluate de comisia europeană și autoritățile române și acordă asistență tehnică autorităților centrale și locale la elaborarea schemelor de ajutor de stat și sprijină furnizorii de ajutor de stat în cadrul serviciilor comunitare în acest domeniu. Consiliul Concurenței a răspuns solicitărilor referitoare la posibilitatea ca măsurile să fie considerate ajutor de stat, atrăgând totodată atenția că doar instanța națională de judecată și Comisia Europeană se pot pronunța dacă o facilitate reprezintă ajutor de stat. De asemenea, Comisia Europeană sau instanța judecătorească sunt autoritățile care pot emite o decizie de recuperare a unui ajutor de stat, Consiliul Concurenței neavând atribuții în acest sens”, se arată în adresa Consiliului Concurenței.

Chiar dacă rămâne nelămurită situația cititorilor domnului primar care apar în textul de la Consiliul Concurenței, rămâne declarația edilului: ”Vreau să explicăm nişte lucrări apropo de controversele care apar în domeniul ajutorului de stat, mai ales că în ultimul timp au apărut tot felul de interpretări în presă. Se fac diverse speculaţii în acest sens, referitor şi la FC Ceahlăul, şi la Perla Invest, dar şi la societatea Drupo a Consiliului Judeţean. Pe site-ul Consiliului Concurenţei apar cele 4 condiţii care, spun eu, că sunt cumulative pentru a fi considerat ajutor de stat. Și ajutorul de minimis care se dă la firmele private, de exemplu, nu este considerat ajutor de stat. Dar precizările Consiliului Concurenţei sunt că dacă cineva reclamă că ar fi ajutor de stat, trebuie să o facă la Comisia Europeană. Şi doar o instanţă poate stabili dacă este ajutor de stat şi trebuie recuperat, deci în nici un caz Consiliul Concurenţei. Aşadar nu este cazul nostru, după precizările făcute de Consiliul Concurenţei”, a declarat primarul Gheorghe Ştefan.

În replică, Monica Anton, consilier local, a cerut primarului Ștefan și aparatului de specialitate al primăriei să facă demersurile necesare pentru a obține un răspuns de la Consiliul Concurenței în privința SC Perla Invest, dat fiind faptul că în ultima perioadă de timp capitalul acestei societăți a fost majorat lunar. Mai ales că efectele acestor majorări se văd doar în creșterea datoriilor: ”Domnule primar, răspunsul citit de dumneavoastră se referă la solicitarea Consiliului Județean pe care a făcut-o pentru societatea Drupo. Aceea este societatea Consiliului Județean. Vă rog să faceți demersurile necesare pentru a afla un răspuns de la Consiliul Concurenței, pentru SC Perla, societate a Consiliului Local. Noi trebuie să știm dacă majorarea de capital de la Perla este considerată sau nu ajutor de stat. Nu despre Drupo este vorba”, a spus Monica Anton.

Primarul Gheorghe Ștefan nu a părut foarte încântat de interpelarea Monicăi Anton și a mai citit încă o dată adresa de la Consiliul Concurenței.

”Deci, mai citesc încă o dată, în românește, sper să înțeleagă toată lumea”, a răspuns Gheorghe Ștefan. Cel puțin la nivel de consiliu local toată lumea a înțeles: Drupo e la CJ, clubul de fotbal e unde trebuie și Perla va ajunge unde trebuie. (I. CĂLIN)

Articolul precedentUn dement a intrat cu maşina într-un microbuz cu elevi
Articolul următorNe pregătim de alegeri