0:00

Perfecţiunea cere sacrificii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În perioada 6-9 iunie, a avut loc, în stațiunea Portoroz, din Slovenia,  campionatul mondial de karate pentru seniori și veterani IKU, o competitie foarte puternică, la care au participat în jur de 350 de sportivi din 15 țări. Lotul României care s-a deplasat la această competiție i-a inclus și pe Daniel Aanicăi și Mihai Alexandru, sportivi ai clubului Sakki International Karate-Do, care au făcut o figură foarte frumoasă. Dan Aanicăi a reuşit să obțină locul III la proba de kata individual, iar Mihai Alexandru a obţinut medalia de bronz cu echipa naţională la proba de kumite și titlul de vicecampion mondial la proba de kumite individual. Cei mai mulți sportivi, care practică artele marțiale într-un club ce își propune performanțe în fiecare sezon, combină plăcutul cu utilul. Rezultatul se vede imediat. Când îți propui să fii primul, să atingi perfecțiunea și muncești pentru asta, premiile vin de la sine, ca o încununare a eforturilor. Dan Aanicăi este un exemplu elocvent în acest sens. Modest, dar perseverent, a reușit să imprime un mod de viață atât fiului său Bogdan, dar mai ales copiilor de toate vârstele, practicanți de karate în cadrul clubului Sakki International Karate-Do. După aproape 20 de ani de activitate în cadrul clubului pe care l-a fondat, se poate lăuda cu sportivul Mihai Alexandru, care deține opt titluri de campion național la Kumite. În rândurile următoare, vă oferim un interviu cu Dan Aanicăi.

 –  Pentru început, spune-ne când ai început să practici acest sport.

– Am început practicarea karate-ului în anul 1982. Făceam antrenamente săptămânal, cu un grup restrâns, în locații diferite, pentru nu a fi descoperiți de Miliție. După o perioadă, am auzit de sensei Dan Stuparu, cu care am luat legătura la primul stagiu de pregătire organizat la Iași, unde am susținut și examenul de 3 kyu. Imediat după Revoluție, am participat la mai multe stagii de pregătire și competiții, sub titulatura Asociației de Karate-Do Tradițional, condusă de sensei Dan Stuparu. La începutul anului 1993, am susținut examenul de 1DAN la Poiana Brașov, după care, în paralel, am participat la competiții în calitate de sportiv și instructor, fiind președinte al Clubului Sportiv RIN-JIN KARATE-DO.

– Cum ai ajuns la actuala denumire a clubului?

– La începutul anului 2003, am susținut examenul de 2 DAN cu sensei Doru Botez din Bacău, după care m-am afiliat la Uniunea Timișoreană de Karate, Departamentul Eur&ka, condus de shihan Mihai Cioroianu, în același timp schimbându-și titulatura Clubului din RIN-JIN KARATE-DO, în SAKKI INTERNAȚIONAL KARATE – DO.

 – Care este vârsta optimă pentru a începe practicarea karate-ului?

– Vârsta optimă pentru începerea acestui sport este de 6-7 ani. Copiii încep acest sport, de mici, pentru a copia un personaj din filme sau din jocurile de pe calculator. Pe parcurs, copiii încep să conștientizeze adevăratul sens al artelor marțiale.

 – Nu există riscul ca, în cazul în care un sportiv stăpânește artele marțiale, să încerce să-și facă dreptate singur?

– Cred că este greșită ideea, că, dacă ai ajuns la perfecțiune (deși asta nu se întâmplă niciodată, deoarece tot timpul înveți câte ceva), poți să-ți faci dreptate singur. Acest lucru este inoculat de către antrenor, de la începutul practicării acestui sport.

 – Care este cea mai importantă distincție pe care o poți primi în karate?

– Nu cred că există o distincție importantă în karate! Pentru un practicant de arte marțiale, fiecare grad contează până la cel mai mare grad de Maestru – 10 DAN, toate acestea fiind câte un pas spre cunoașterea și înțelegerea artelor marțiale.

 – Cum a fost la Campionatul Mondial pentru seniori și veterani IKU?

– A fost una dintre cele mai dificile competiții la care am participat datorită nivelului foarte ridicat al fiecărui sportiv în parte. Sunt extrem de mulțumit de performanța mea, știu că este loc de mai bine și de asemenea sunt foarte mulțumit și de Mihai Alexandru care a avut o prestație foarte bună și spun cu certitudine că, dacă nu concura accidentat, sigur câștiga medalia de aur.

 – Dacă ar fi să te apuci din nou de sport, tot karate ai alege să practici?

– Nu cred că este o satisfacție mai mare pe care o simți, ca atunci cînd ești pe podium! Am practicat nenumărate sporturi, dar karate-ul a fost sportul care l-am făcut cu cea mai mare plăcere.

 Mihai Alexandru a fost recompensat anul trecut de președintele Traian Băsescu cu distincția „Meritul Sportiv – Clasa I” pentru întreaga activitate (8 titluri naționale la Kumite). „Nu m-am așteptat să primesc această distincție. Dacă mi-ar fi spus cineva să lupt pentru această distincție și tot n-aș fi crezut că voi primi acest titlu”, a spus Mihai Alexandru.

 * Casetă tehnică

 Nume: Aanicăi

Prenume: Daniel Nicolae

Data și locul nașterii: 16 iunie 1966, Piatra Neamț

Rezultate importante:

* decembrie 2003 – Cupa Franței – locul 3 kata individual Master;

* martie 2004 – Campionatul Național Timișoara – locul 2 kumite individual Master;

* aprilie 2004 – Campionatul European Budapesta – locul 2 kumite individual Master;

* martie 2005 – Campionatul Național Timișoara – locul 3 kata individual Master și locul 2 kumite individual Master;

* 2005 – Examenul pentru gradul de 3 DAN, cu shihan Mihai Cioroianu;

* aprilie 2005 – Campionatul European – locul 3 kumite individual Master;

* martie 2006 – Campionatul Național – locul 3 kumite individual Master și locul 2 kata individual Master;

* aprilie 2006 – Campionatul European SZEKSZARD-UNGARIA – locul 1 kata Master și locul 1 kumite Master;

* 2007 – Examen pentru gradul 4 DAN, cu shihan Mihai Cioroianu;

– martie 2008 – Campionatul NaționalTimișoara – locul 2 kumite Master și locul 3 kata Master;

* aprilie 2008 – Campionatul European TREVISO-ITALIA – locul 2 kumite indindividual Master și locul 3 kata individual Master;

* martie 2009 – Campionatul NaționalTimișoara – locul 2 kumite individual Master;

* mai 2009 – Campionatul European ITALIA-MONTECATINI TERME – locul 2 kumite individual Master și locul 2 kata individual Master;

* martie 2010 – Camionatul Național Timișoara – locul 3 kumite individual Master și locul 2 kata indiv. Master;

* mai 2010 – Campionatul European ITALIA-UDINE – locul 3 kumite individual Master și locul 3 kata indiv. Master;

* martie 2011 – Campionatul NaționalTimișoara – locul 3 kata individual Master;

* mai 2011 – Campionatul European TREVISO-Italia – locul 2 kumite echipe Seniori;

* martie 2012 – Campionatul Național Timișoara – locul 3 kata și locul 3 kumite Master.

 Cristi SOROCEANU

Perfecţiunea cere sacrificii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Perfecţiunea cere sacrificii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentAnii rezistenţei, anii suferinţei (I)
Articolul următorTârgu Neamț cere bani pentru distracție