pietricica turism

Procurorii DIICOT Craiova au efectuat, joi, 13 aprilie, 69 de pecheziţii în 8 judeţe (Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Ilfov, Constanţa, Bacău şi Neamţ), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în “săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice”, potrivit unui comunicat de presă al DIICOT.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2017, s-a constituit un grup infracţional organizat format din 60 de suspecţi care a avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalitatii informatice. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că o parte dintre membrii grupului infracţional organizat au instalat fraudulos (sub pretextul transferării pe un stick de memorie a fişierelor – imagine sau document – obţinute în urma scanării unor înscrisuri ori imprimării unor fişiere stocate pe stick) un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite şi pentru servicii copy-shop de agenti/subagenti ai unor institutii financiare străine ce efectueaza transferuri internationale de bani, aflaţi de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia), sisteme informatice pe care au ajuns astfel să le controleze de la distanţă (malware îndeplinind mai multe funcţii printre care remote control şi keylogger)”, precizează aceeaşi sursă.

Alte detalii despre modul de operare al suspecţilor AICI. Suspecţii au cauzat un prejudiciu de peste 4,8 milioane de euro. La sediul DIICOT Craiova urmează să fie audiaţi 20 de suspecţi. La percheziţii au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Constanţa, Craiova, Argeş  şi Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate  Ilfov şi Neamţ. (ZCH NEWS)