pietricica turism

Fostul primar de Girov Vasile Olaru şi patronul Energoterm Petru Paleu au fost condamnaţi la pedepse cu executare de către magistraţii Curţii de Apel Bacău. Tribunalul Neamţ pronunţase pedepse de 2 ani cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani pentru Vasile Olaru, şi 3 ani de închisoare cu suspendare pentru Petru Paleu. La instanţa superioară, cauza a fost, însă, rejudecată, iar astăzi, 13 aprilie, magistraţii au decis: .

„ Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţiile art.86.1 – 86.3 C.pen. din 1968 privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Olaru Vasile, pe care acesta urmează să o execute efectiv in regim de detenţie. Reţine cauza de reducere a pedepsei prevăzută de art.19 din Legea nr.682/2002 pentru toate infracţiunile pentru care a fost trimis in judecată inculpatul Paleu Petru. Înlătură din sentinţa penală apelată dispoziţia privind contopirea pedepselor aplicate inculpatului Paleu Petru pentru infracţiunile deduse judecăţii. Reduce cuantumul pedepsei închisorii aplicate inculpatului Paleu Petru. (…) În temeiul art.33 lit. a, art.34 lit.b,c,e şi art. 35 alin.1 Cod penal anterior contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Paleu Petru, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare. (…) Ia act că prejudiciul cauzat părţii civile Unitatea Administrativ Teritorială, comuna Girov, jud. Neamţ a fost reparat in natură. Revocă sechestrul asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Paleu Petru şi Olaru Vasile, luat prin procesele verbale cu nr. 74/P/2011 din data de 04.12.2013, ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău. Definitivă. Pronunţată în sedinţă publică azi 13.04.2017”.

În dosarul, instrumentat de DNA Bacău, Olaru a fost anchetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual,  iar Paleu de complicitate la cele două infracţiuni plus fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Povestea datează din 2007, anul în care Primăria Girov a semnat un contract cu Energoterm pentru lucrări la obiectivul „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov. Anchetatorii au stabilit că lucrările au fost făcute parţial, iar echipamentele prevăzute în contract, în valoare de peste 943.000 de lei, nu fuseseră predate primăriei.

Imediat ce a aflat că trebuie să plece la penitenciar, Vasile Olaru s-a predat la Poliţia Girov, în această după-amiază. Petru Paleu are mutaţie pe Bucureşti, dar o echipă de poliţişti s-a dus la locuinţa lui din Neamţ, pentru a verifica dacă nu se află acolo.

Actualizare: Petru Paleu a fost găsit la locuinţa sa din zona Ursuleţi şi a fost escortat la Penitenciarul Bacău unde, de altfel, a ajuns şi Vasile Olaru.

C.M.