Astăzi, 22 iulie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Bacău, cu sprijinul celor de investigații criminale, criminaliștilor și a mascaților Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au efectuat două percheziții domiciliare, în comunele Oncești și Glăvănești, informează inspector principal Cătălina Păduraru.
La fața locului, au fost găsiți 8 câini de rasă, 7 dintre aceștia aveau urechile tăiate (cupate), iar 4 dintre ei aveau tăiate și cozile (codotomie-termenul medical). Polițiștii au găsit și au ridicat inclusiv uneltele cu care acești câini au fost schingiuți ca să pară mai fioroși.
Practica aceasta este folosită, de fapt, pentru câinii de lupte, în ideea că aceștia nu pot fi apucați de urechi sau de coadă de către adversar. Fapt certificat și de un articol pe această temă de pe site-ul medicinaveterinara.com (vezi articolul aici):
„De ce au început să le fie tăiate urechile și cozile bieților câini? Ei bine, pentru că erau folosiți la lupte între câini, lupte care se terminau doar când unul dintre câini murea, iar dacă le erau tăiate urechile și cozile, nu puteau fi apucați de celălalt câine de una din părțile astea.
Practic, cel care deținea unul din câinii de luptă credea că îi oferă un avantaj în ringul ororii. Din păcate luptele de câini încă se mai practică, cu toate că sunt interzise”.
Legea 138/2022 prevede pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru „intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor”, iar „rănirea cu intenție a animalelor” este pedepsită cu privarea de libertate de un an la 5 ani sau cu amendă.
Stăpânii acestor animale au acum dosar penal și vor răspunde pentru faptele lor în fața magistraților.
Angela Croitoru
Foto: animalzoo.ro