Descinderile DIICOT, făcute în toate județele României, la punctele de lucru deschise de două firme din Târgu Mureș, au avut drept scop destructurarea unei rețele organizate care ”livra pacienţilor în numele cărora deconta dispozitivele medicale cu codul C05 – catetere urinare în general, doar scutece pentru adulţi, produse de care aceştia aveau cu adevărat nevoie, dar care nu erau decontate de către CNAS”.
La Piatra Neamț, a fost o singură percheziție, la punctul de lucru al firmei Ortoprofil Prod România SRL Târgu Mureș, care comercializează proteze și dispozitive pentru mers. S-au ridicat documente medicale, care urmează să fie analizate în cadrul probatoriului din dosar.
Directoarea filialei, Cornelia Slătinaru, ne-a declarat că nu are nicio emoție: ”Noi deservim pacienții în mod legal, suntem verificați constant de Casa de Asigurări, deci chiar nu am ce punct de vedere să formulez în afară de acesta. Avem 690 de tipuri de dispozitive, dar nu comercializăm scutece pentru adulți”.
De partea cealaltă a baricadei, procurorii DIICOT au anunțat că ”Începând cu anul 2013, mai multe persoane de pe teritoriul judeţului Mureş şi nu numai, având calitatea de cadre medicale (medici de familie, medici de specialitate, asistenţi medicali), au falsificat în mod repetat înscrisuri oficiale, respectiv bilete de trimitere, prescripţii medicale şi registre, prin care au atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului (diagnostice fictive, efectuarea de consultaţii, dispozitive medicale recomandate fictiv). Toate aceste fapte au fost comise în beneficiul a două societăţi comerciale, ambele cu sediul în Târgu Mureş, care în mod scriptic asigurau livrarea acestor produse către pacienţi situaţi pe întreg teritoriul ţării, fiind încasată astfel contravaloarea acestora în mod injust”.
Anchetatorii susțin că prejudiciul produs de rețeaua infracțională organizată este de aproximativ 10 milioane de lei. (C.M.)
FOTO: