0:00

„Pentru 2014 ne propunem 72 de acțiuni culturale”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

 /interviu cu Margareta Mihăilescu, directorul Casei de Cultură din Târgu-Neamț

La bază sunt inginer zootehnist

– Cine sunteți de fapt?

– Mă numesc Margareta Mihăilescu, iar în urma concursului organizat de Primăria Târgu-Neamț am obținut calificativul de admis la această funcție și începând cu data de 20 decembrie 2013 am fost numită director al Casei de Cultură „Ion Creangă”. Profesia mea nu este cea de om de cultură, eu fiind la bază inginer zootehnist cu un doctorat atașat acestei activități, dar mă leagă o dragoste imensă de activitatea culturală, mai ales față de muzică, eu fiind o cântăreață de muzică folk de ani și ani, de nenumărate ori participând la diferite acțiuni ale Casei Culturii. Îmi doresc din toată inima să demonstrez că în orașul Târgu-Neamț pot avea loc întâlniri culturale. Dar s-au făcut și până acum, chiar dacă îi mai aud pe unii că nu s-a făcut nimic. Însă poate nu au fost suficient de bine mediatizate și nici clădirea instituției nu este încă renovată și modernizată. Dorința mea este să revigorăm activitatea culturală din oraș, mai ales că am primit și mesaje de la societatea civilă care este dornică să se întâmple evenimente culturale.

– La ce activități v-ați gândit în perioada următoare?

– Să nu uităm de 15 ianuarie, Zilele Mihai Eminescu. Dar înainte de activitățile de viitor, aș vrea să vă reamintesc că noi am organizat evenimente de impact și la sfârșitul anului trecut, respectiv Spectacolul „Zvon de clopoței”, organizat de Casa de Cultură Târgu-Neamț și o televiziune locală, în parteneriat cu Primăria Târgu-Neamț și Galeriile de Artă Dumitru I. Grumăzescu din Iași. A fost un spectacol de răsunet, și chiar dacă a durat mult de la orele 17.00 până la orele 23.00, oamenii n-au plecat.

Următorul eveniment a fost întâlnirea cu Moș Crăciun în Parcul orașului când au cântat pe scenă Simona Nae și Radu Ștefan, cântăreț de muzică folk. Apoi a fost Revelionul din Piața Adormirii Maicii Domnului, un eveniment organizat și de Casa de Cultură și Primărie, unde au fost invitați Valentin Câmpeanu, un real talent care va fi recunoscut la un moment dat, Mișu Câmpeanu împreună cu formația Cardinal ce ne-a încântat cu acel cântec dedicat orașului nostru. A mai fost, de asemenea, și formația Ștefan Vodă din Republica Moldova cu un recital de excepție.

Pe 2 ianuarie a urmat „Festivalul de datini și obiceiuri” de la Târgu-Neamț, cu un răsunet și în afara orașului. Formațiile au fost selectate pentru a urca pe scenă în cadrul concursului, suntem bucuroși că oamenii au stat și au admirat formațiile de mascați. Noi am încercat să premiem valorile în Comisia de verificare, ținându-se cont de vestimentație. Am avut o bucurie când am văzut alaiul de la Timișești și m-am gândit că ar trebui să aibă și orașul nostru un alai, unde să adunăm toate formațiile din Blebea, Humulești și alte cartiere de la noi.

Zilele Eminescu

– În ce a constat proiectul dumneavoastră de management pe care l-ați depus la concursul pentru această funcție?

– În proiectul meu de management pentru anul 2014 am prins 72 de acțiuni, în care în afară de acțiunile obligatorii cum ar fi Ziua Păcii, Ziua Orașului și altele, am mai prins și Obiceiurile de Bobotează și pe cele de rit vechi, Ziua Iei, dar vrem să reluăm și activitatea cu cei de vârsta a treia, să reînnodăm acțiunile dedicate celor mici, Dar din dar, să înțeleagă ce înseamnă să dăruiești în mai multe parteneriate cu mai multe teatre din Moldova.Luna asta organizăm Zilele Eminescu, vom avea o după amiază de poezie și muzică folk pe data de 14 ianuarie la orele 15.00 la Muzeul de Etnografie din oraș, în parteneriat cu licele și școlile din Târgu-Neamț. Pe 15 ianuarie vom pleca la Ipotești unde va avea loc o manifestare.

„Pentru 2014 ne propunem 72 de acțiuni culturale”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dar cel mai important eveniment pe care am vrea să-l punctăm anul acesta va fi reinaugurarea Casei de Cultură, iar în acest sens toți factorii se zbat pentru a reuși acest lucru. O să fie o Casă de Cultură extraordinar de frumoasă, constructorul a lucrat foarte frumos și sperăm să se finalizeze cât mai repede, chiar dacă ar mai fi nevoie de aproximativ 6 miliarde de lei vechi. Dar se merită. Este absolut necesară reabilitarea acestei instituții, pentru a putea invita aici personalități culturale marcante ale României, și nu numai. Avem foarte multe activități anul acesta. De exemplu „Poduri imaginare”, o acțiune ce implică legături culturale cu alte case de cultură din țară și străinătate. Ne mai dorim să readucem fanfara în parcurile orașului în zilele de duminică, unde lumea să se simtă bine. Apoi, o acțiune „Târgnemțenii au talent”, pentru că mulți copii au talent. Dar și persoane adulte. Mai vrem să organizăm și un concurs de bancuri pe care dorim să-l denumim Nemțenii și restul lumii, cum au și oltenii un festival de acest gen.

O să mai avem un spectacol care se va intitula „Trenul vieții” și va avea loc la Gară, unde o să transformăm Gara într-o sală de spectacole. Mi-aș dori să facem spectacole stradale, unde câte cineva să cânte la o trompetă într-o zi, altcineva la un alt instrument în altă zi. Apoi, întâlniri cu fiii orașului, poeți, scriitori. Știți cine este proiectantul Catedralei Mântuirii Neamului? Este un târgnemțean, Volodea Amâiei, arhitect la Bacău acum, dar de loc de la noi. O să facem o sărbătoare a pâinii, în care toate fabricile de aici să-și expună cele mai frumoase produse de panificație, dar și o sărbătoare a viței de vie și a vinului unde o să-l invităm pe marele profesor Cotea.

– Dar unde vă place mai mult, la APIA sau la Casa de Cultură?

– (Râde) O întrebare foarte frumoasă. Am lucrat peste 30 de ani în profesia mea, fiind motivată și de un salariu frumos, dar trebuie să știți că se muncește și enorm. Nu am fugit de munca de la APIA, am renunțat la un salariu frumos, dar sunt îndrăgostită de muzică, de mediul cultural și vreau ca ultimii pași până la ieșirea mea la pensie să am ocazia să pot oferi oamenilor bunătate, bucurie, evenimente culturale de care săs e bucure. Pentru mine este o provocare și vreau să dovedesc că pot face aceste lucruri. Intenționăm să mai aducem oameni la Casa de Cultură care să știe să absoarbă fonduri europene. Eu zic că sunt un bun organizator. Am plecat de la APIA cu acest gând. Pe această cale vreau să vă spun că îmi doresc mult ca și mass-media să se implice în acțiunile noastre, să ne promoveze. Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentCalea Mare sau Drumul Rușilor, o amintire
Articolul următorHoți prinși în flagrant

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.