0:00

Pensionarii s-au întâlnit cu prefectul județului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La sfârşitul săptămânii trecute, sub conducerea prefectului judeţului Neamţ, Ioan Vlad Angheluță, s-a reunit Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice. Întâlnirea din această lună a avut în dezbatere o problemă destul de actuală cu care se confruntă persoanele vârstnice, mai ales cele care locuiesc singure şi în zone izolate, pentru care există riscul să devină victimele unor posibile infracţiuni.

În acest sens, comisarul şef Gheorghe Diaconu ofiţer coordonator al Poliţiei de Proximitate, a prezentat o sinteză a activităţii Poliţiei de Proximitate desfăşurată în sprijinul persoanelor vârstnice. Astfel, în primul trimestru al acestui an, poliţiştii de proximitate au desfăşurat activităţi dedicate acestei categorii de cetăţeni concretizate în consilierea a 120 de persoane cu privire la legislaţia specifică, soluţionarea a 48 de reclamaţii în care au fost implicate persoanele vârstnice.

Au fost organizate şase întâlniri în care au fost dezbătute aspecte privind modul cum trebuie să-şi protejeze bunurile personale şi cardul de pensie când operează la bancomat, cum să se protejeze de hoţii de buzunare, genţi, bagaje. De asemenea au fost identificate şi luate în evidenţă 67 de vârstnici care locuiesc în case izolate şi reprezintă potenţiale victime, persoane pe la care poliţiştii de proximitate trec periodic, pentru a le consilia.

„Suntem preocupaţi de creşterea numărului de infracţiuni care au drept autori delincvenţi minori şi victime, de cele mai multe ori, persoanele vârstnice. De aceea am propus şi tema de astăzi. Dezbaterile şi acţiunile pe acest subiect temă vor continua pentru a armoniza şi eficientiza activitatea instituţiilor implicate în limitarea acestui fenomen” a spus prefectul Vlad Angheluţă.

Cu aceeași ocazie, reprezentanţii pensionarilor au fost informaţi de către directorul Casei Judeţene de Pensii Neamţ, că până în Sărbătoarea Paştelui, pensionarii vor primi pensiile în avans, atât cei care le primesc la domiciliu, cât şi cei cărora le sunt virate aceste drepturi băneşti pe card.

„Cu ocazia primei noastre reuniuni am spus că mi-am propus ca întâlnirile în comisiile coordonate de către prefect să nu fie doar formale. Astfel, dorinţele pe care ni le-aţi transmis au căpătat concreteţe. Am transmis propunerea ca reprezentanţii vârstnicilor să fie invitaţi în şedinţele de consiliu local, sau cu prilejul altor consultări sau evenimente. Acceptarea acestei propuneri reprezintă un semn de apreciere pe care o datorăm seniorilor noştri care sunt activi şi animaţi de simţul civic. De asemenea am primit şi oferta unei firme specializate care a fost de acord să realizeze gratuit investigaţii oftalmologice pentru dumneavoastră. În acelaşi sens am convocat întâlnirea noastră lunară înaintea sărbătorilor pentru că am dorit să avem timpul necesar pentru transmiterea unui apel în numele instituţiei prefectului către firmele care doresc să acorde un sprijin financiar Consiliului Judeţean al persoanelor Vârstnice ca Sărbătoarea Paştelui să o puteţi organiza astfel încât să aduceţi o bucurie în plus cât mai multor colegi de-ai dumneavoastră”, a mai adăugat prefectul judeţului Neamţ. (I. CĂLIN)

Articolul precedent„Școala Altfel”, etapa națională
Articolul următor… pe scurt …