pensionari

* aproape 4.000 de pensionari din Neamț au pensiile poprite

* suma  totală reținută se ridică, doar în luna octombrie a acestui an, la peste 5,75 de miliarde de lei vechi

Imposibilitatea pensionarilor nemțeni de a-și plăti dările se vede în numărul somațiilor și al executărilor silite trimise de Casa Județeană de Pensii. Doar luna aceasta, CJP Neamț a emis nu mai puțin de 3.831 de rețineri din pensie. Cele mai multe popriri provin din hotărâri judecătorești, credite și dobânzi restante la bănci și case de ajutor reciproc. Lor li se adaugă taxele și impozitele restante, diverse amenzi, dar și cheltuieli judiciare pe care le fac administrațiile financiare sau facturi de întreținere neplătite la asociațiile de proprietari. “Din numărul total de rețineri, 282 sunt instituite din cauza debitelor din pensie iar 3.549 de rețineri sunt instituite datorită executării silite”, se arată într-un răspuns oficial remis de Casa Județeană de Pensii Neamț.

Tot mai mulți pensionari executați silit

Pe fondul crizei economice, situațiile de acest fel se înmulțesc de la un an la altul. În luna ianuarie 2010, de exemplu, doar în cazul a 1.671 de pensii se aplicau popriri. Astăzi, numărul lor e de 2,5 ori mai mare. Așa s-a ajuns ca suma  totală reținută din aceste datorii să se ridice, doar în luna octombrie a acestui an, la peste 5,75 de miliarde de lei vechi.

Cum se rețin datoriile din pensii

Poprirea pe pensie sau executarea silită se realizează de Casa Județeană de Pensii Neamț la solicitarea creditorului: autorități locale sau instituție de credit. Executarea silită se face ulterior doar în baza unei hotărâri judecătorești sau a unui titlu executoriu. În cazul în care pensionarul este debitorul unei singure instituții, legea spune că se aplică o singură reținere: asta înseamnă o treime din cuantumul total al pensiei. În cazul în care este vorba de două sau mai multe bănci/societăți care au de recuperat bani de la un pensionar, acestuia nu-i va putea fi reținută mai mult de jumătate din pensie, indiferent de cuantumul acesteia. Potrivit ultimei raportări făcută de Casa Județeană de Pensii Neamț, în evidențe figurează astăzi  circa 134.000 de pensionari.

Ioana HAGI-STAN