Centrul pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ propune iubitorilor muzicii spectacolul “Peer Gynt-o călătorie fabuloasă cu muzică şi text”. Evenimnetul va avea loc joi, 27 februarie, de la ora 17:00, la sala Cupola a Bibliotecii Judeţene “G.T. Kirileanu” Neamţ. Spectacolul este realizat în parteneriat cu Academia Naţională de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ. Protagoniste vor fi soprana Gabriela Pepelea, pianistele Raluca Rad şi Bernadette Czumbil şi violonista Bianca Cuzuioc. Naratorul Emanuel Roşca va introduce publicul în atmosfera creaţiei lui Henrik Ibsen. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

“În viziunea artiştilor de la Gheorghe Dima, Peer Gynt, eroul celebrului poem dramatic, este prezentat într-un format de concert deosebit, care îmbină muzica instrumentală cu cea vocală și cu texte vorbite. Muzica de scenă a lui Edvard Grieg pentru piesa lui Ibsen urmărește în culori vii zbuciumatul drum al vieții lui Peer Gynt. Cântecul lui Solvej este poate cea mai celebră lucrare muzicală a marelui compozitor norvegian”, precizează organizatorii. Centrul “Carmen Saeculare” oferă o prezentare a artiştilor implicaţi în acest proiect:

GABRIELA PEPELEA a început studiul viorii la vârsta de şapte ani. A studiat pictură în atelierele pictorului băcăuan de renume internațional Ilie Boca. Este absolventă a Universităţii de Muzică Bucureşti, secţia canto, clasa prof. Eleonora Enăchescu. Studiul liedului l-a aprofundat cu basul Pompei Hărășteanu. Este laureată a Concursului „Mihail Jora” şi deţinătoare a numeroase premii naționale, dintre care amintim Marele Premiu de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea”. Bogata sa activitate artistică cuprinde numeroase recitaluri de lieduri din creația națională și internațională şi concerte vocal-simfonice (G.F. Händel – Oratoriul „Messias”, A. Vivaldi – „Gloria”, J.S. Bach – „Magnificat”, J. Brahms – „Requiemul german”, F.M. Bartholdy – „Elias”) sub bagheta dirijorilor Florentin Mihăescu, Horia Andreescu, Cristian Ciucă, susţinute în ţară, precum şi în Europa. A participat la numeroase cursuri de măiestrie ale personalităților de prestigiu naționale (David Ohanesian, Eleonora Enăchescu, Marin Constantin) și internaționale (Kiri Te Kanawa, Thomas Allen). Din anul 2009 este doctor în Stilistica interpretării muzicale. În present, este conferențiar universitar, specializarea interpretare muzicală – canto clasic şi lied-oratoriu la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ.

RALUCA RAD este lector universitar doctor la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima˝ din Cluj-Napoca. În timpul studiilor s-a perfecționat în cadrul cursurilor de specializare din Germania, Austria, Anglia, Italia și Spania, cu pianiștii Robert Levin, Ya-Fei Chuang, Jean-Francois Antonioli, Peter Donohoe și Peter Hill. Este câștigătoarea și laureata mai multor concursuri naționale și internaționale: concursul „Mozart” Cluj 2002, „Pro Piano” București 2005, „Ella Phillip” Timișoara 2006. A colaborat ca solistă cu orchestrele filarmonice din Cluj-Napoca, Oradea, Botoșani și Timișoara, sub bagheta dirijorilor Petre Sbârcea, Gheorghe Costin, Jan Stulen, Romeo Râmbu, Mihail Secikin.
Participă activ la programul de educație muzicală pentru copii al Academiei Naționale de Muzică din Cluj-Napoca în work-shop-uri, ateliere interactive și concerte lecție. Organizează și susține constant concerte multimedia pentru promovarea muzicii secolului al XX-lea în România.

BERNADETTE CZUMBIL este absolventa Liceului de Artă din Oradea, unde a terminat specializarea pian, sub îndrumarea profesoarelor Deák Magdalena și Fekete Erzsébet. După cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, secția pian, precum și cele de masterat sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Bera, a obţinut bursă „Erasmus” la Hochschule für Musik din Köln. În anul 2011 își susține lucrarea de doctorat cu titlul „Fantezia în creația pentru instrumente cu claviatura a lui Carl Philipp Emanuel Bach” cu calificativul Summa cum Laude. Este laureată a concursurilor naționale de pian (Baia Mare, Oradea), a concursului în cadrul „Festivalului Mozart”, Cluj-Napoca, și a Concursului Internațional de pian în cadrul „Sommerakademie Prag-Wien-Budapest”, Baden/Austria (2000, premiul „Alban Berg”). A urmat cursurile de perfecționare ai pianiștilor Dana Borșan, Gabriel Amiraș, Némethy Attila, Cordelia Höfer, Sontraud Speidel. A susţinut concerte solo cu orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Arad, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, precum şi recitaluri solo şi de muzică de cameră în ţară şi în străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Luxemburg).
În prezent este lector universitar doctor la clasa de Compoziție muzicală și Dirijat a Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

BIANCA CUZUIOC (PODOSU) este absolventă a Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamț, clasa de vioară a prof. Maricica Gheorghieș. Este deținătoarea a numeroase premii la vioară, obținute la olimpiade școlare și la diverse concursuri de profil între care amintim: Concursul Internațional „Emanuel Elenescu” Piatra-Neamț, Concursul Internațional „Miniatura Romantică” Galați. În present, este studentă la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, la specializarea vioară, clasa prof. Emanuel Mugurel Iacob.

EMANUEL ROȘCA este absolventul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, specializarea dirijar cor, clasa conf. univ. dr. Ciprian Para și lect. univ. dr. Mihaela Cesa-Goje. A participat la numeroase cursuri de măiestrie în cânt și dirijat coral susținute de Cornel Groza, Anna Ungureanu, Roland Börger, Patrick Russill. Este membru activ al corurilor: „Cappella Transylvanica” din Cluj-Napoca, „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. În present, este masterand al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, specializarea canto clasic, clasa asist. univ. drd. Cristian Mogoșanu și la specializarea dirijat cor, clasa conf. univ. dr. Ciprian Para. (ZCH NEWS)

Articolul precedentGaleria meseriilor la Piatra Neamț- deschidere oficială
Articolul următor66 de locuri pregătite pentru persoane cu suspiciune de a fi infectate cu coronavirus
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.