Prefectura Neamţ anunţă că în judeţ s-au stabilit „câteva locaţii corespunzătoare”, cu un total de 66 de locuri, pentru carantina persoanelor cu suspiciune de a fi infectate cu coronavirus. Decizia a fost luată luni (24 februarie) seară, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. De asemenea, s-au stabilit măsuri pentru Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi pentru primării şi consilii locale.

„Acțiunile specifice de prevenire și intervenție pentru situația potențial generatoare determinată de factorul de risc epidemiologic actual, în contextul cetățenilor care vin din zonele afectate de virusul coronavirus covid-19 se gestionează sub autoritatea Direcției de Sănătate Publică Neamț. S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale,  care au pe raza teritorială centrele de carantinare, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum, a persoanelor aflate în carantină. S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț să asigure persoane instruite și cu echipamente de protecție, care să mențină relația cu persoanele aflate în carantină, în vederea alocării normei de hrană și apă potabilă, în fiecare zi. S-a stabilit în grija Direcției de Sănătate Publică Neamț punerea la dispoziție a echipamentelor de protecție respectiv  măști, combinezoane, mănuși, pentru persoanele care intră în contact cu cei aflați în carantină și respectiv în izolare voluntară. S-a stabilit în sarcina unităților administrativ teritoriale, prin intermediul primarilor și al consiliilor locale,  care au pe raza teritorială persoane cu domiciliu de rezidență sau flotante, aflate în izolare voluntară, să asigure din fonduri proprii contravaloarea cheltuielilor cu masa și apa de consum. În sarcina Inspectoratului Județean de Poliție Neamț s-au stabilit măsurile, conforme legislației în vigoare, în cazul persoanelor care nu respectă perioada și locația de autoizolare și respectiv de carantină”, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Neamţ.

Protecția locațiilor pentru carantină va fi asigurată, în principal, de poliția locală și, în completare, de Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț și de Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, „prin misiuni de patrulare și intervenție”. De asemenea, s-a stabilit „o voce unică” pentru comunicarea cu presa, cetățenii, medicii de familie, UPU/CPU, ce va fi asigurată de către DSP Neamț. (ZCH NEWS)