0:00

Paul Findrihan – 10 ani de la plecare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Astăzi se împlinesc 10 ani de la trecerea la cele veşnice a profesorului Paul Findrihan  cu unul dintre importanţii secretari literari pe care ia avut Teatrul Tineretului în perioada sa de glorie.   Născut la 18.06.1938, la Icuşeşti, Roman (d. 22.07.2004, Piatra-Neamţ), Paul Findrihan a absolvit Liceul (azi, Colegiu) „ Roman-Vodă”, apoi Facultatea de Filologie – Istorie a Universităţii din Bucureşti (1960). A fost profesor şi director la Liceul din Săbăoani, iar între 1966 şi 1998, secretar literar al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ. Este autor (în colaborare) al primului corpus de documente privind activitatea Teatrului Tineretului, unanim apreciate de critica de specialitate (Remember, Breviar şi TT).

A fost membru în comisia de redactare a unui Lexicon al teatrului românesc şi a editat – singur sau în colaborare – în perioada 1984-1989 Revista Zig-Zag. Autor (în colaborare) al unor lucrări dramatice pentru repertoriul TT: „Vrăjitorul din Oz”, după Frank Baum, împreună cu Eduard Covali (1968),  „Mihai Viteazul”, după scenariul filmului „Buzduganul cu trei peceți”, împreună cu Eugen Mandric (1979). Ambele spectacole – primul, în regia lui Ion Cojar, al doilea, în regia lui Alexandru Dabija  –  s-au bucurat de succes și au devenit titluri de referință în spectacologia Teatrului Tineretului. A participat activ la realizarea mai multor ediţii ale manifestării cu public, Antologia Scriitorilor Români Contemporani şi a Colocviilor critice.

Pentru întreaga activitate în domeniul teatrului, a fost distins cu Premiul Inspectoratului pentru Cultură Neamţ (1997). Paul Findrihan va rămâne în conştiinţa lumii teatrale româneşti exact ca ceea ce a fost: un intelectual de marcă. El este considerat pe bună dreptate  unul dintre importanții întemeietori ai prestigiului acestei instituţii. Aceasta, atât datorită contribuţiei la trasarea liniilor directoare ale politicii culturale a Teatrului Tineretului, cât  şi a muncii pentru punerea lor în fapt. La care s-a adăugat, normal, şi strădania ca lumea să ia în posesie aceste fapte.  (N. SAVA)

Articolul precedentFILIT recrutează voluntari
Articolul următor“Ceahlăul e la înălţime şi se vede!”