actiune salvamont

Vremea capricioasă din ultimele zile nu a fost foarte potrivită pentru ascensiunile montane, dar fiind plin sezon turistic, iubitorii de munte nu s-au descurajat. Patru dintre ei, de loc din Vaslui, au avut ghinonul să ajungă în zona platoului Dochia, de pe masivul Ceahlău, în seara de 22 iulie, în jurul orei 18. Plouase abundent, potecile erau periculoase – inclusiv din cauza rădăcinilor de brad pe care se alunecă uşor, iar peste toate era şi o ceaţă densă, care scădea vizibilitatea sub 10 metri.

“În jurul orei 18, s-a primit un apel, prin Dispeceratul naţional Salvamont din Braşov, prin care eram anunţaţi că patru tineri din Vaslui sunt rătăciţi în zona platoului”, ne-a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. “Echipa de permanenţă din Dochia a reuşit să-i localizeze în zona Jgheabul cu Hotare – Vârful Lespezi şi să-i conducă la cabană în jurul orei 19.30”.

Cei patru rătăciţi în ceaţă nu sunt singurii turişti care au avut probleme în drumeţie. În ultimele zece zile, salvamontiştii din Durău au intervenit în mai multe cazuri –  o fractură de membru superior, două traumatisme de  membre inferioare, o plagă profundă  şi un traumatism de genunchi. La rândul lor, salvatorii montani de la Dochia au tratat medicamentos doi turişti care acuzau dureri abdominale acute şi doi turişti care suferiseră plăgi prin înţepare şi prin zdrobire. (C. MIRCEA)