0:00

Patrimoniul lui Țocu așteaptă expertiza, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• au trecut aproape trei săptămâni de când cele 85 de obiecte de artă au fost ridicate din casele fostului deputat, dar ele tot n-au fost expertizate

• Muzeul județean se scuză că nu are evaluator, caută, dar nu știe cine ar trebui să-l plătească

• Poliția spune că a plătit de fiecare dată și așteaptă, totuși, rezultatul expertizei

Perchezițiile efectuate pe 13 august la 4 din adresele fostului deputat și subprefect de Neamț Iulian Țocu au ”îmbogățit” zestrea Complexului Muzeal Județean Neamț cu 85 de piese, de patrimoniu până la proba contrarie. Odată cu ele, au sporit și responsabilitățile pe capul CMJ Neamț, cel puțin așa reiese din declarațiile directorului Gheorghe Dumitroaia, care pare a vedea în găzduirea obiectelor de artă o povară în plus pentru instituția sa și așa vai de capul ei cu banii. Întrucât dl. Dumitroaia tinde să privească problema mai mult financiar, aparent, tocmai de aceea se bate pasul pe loc în acest caz. Teoretic, obiectele de artă ar fi trebuit expertizate, pentru ca un specialist să se pronunțe asupra statutului lor – dacă sunt de patrimoniu, dacă sunt cu acte-n regulă, dacă au fost păstrate corespunzător, așa cum prevede legea. Gheorghe Dumitroaia spune că nu s-a făcut nicio expertiză, că n-are cine-o face. Iar cine ar putea s-o facă, e în prag de pensie și n-o face gratis.

„Nu poate fi obligat să facă cineva expertiză, dacă această activitate nu apare în atribuțiile de serviciu ale angajatului. Am pe cineva care este autorizat să facă expertiza, dar mai are câteva zile până la pensionare și nu știu dacă-l pot convinge, pentru că nu primește niciun ban pentru asta. Sper să pot găsi pe cineva. Dacă vrea altcineva din altă parte să facă expertiza gratuit, n-are decât”, a precizat directorul Muzeului județean, deși recunoaște că habar n-are cine ar trebui să plătească expertiza, deci, implicit, n-ar fi musai s-o plătească el, ca instituție.

Procedural vorbind, expertiza în astfel de situații se face de cine o poate face – respectiv, un expert autorizat -, după ce procurorul de caz dispune în acest sens. În cazul bunurilor ridicate de la casele lui Iulian Țocu, procurorul de caz a dispus expertiza. Dacă cei solicitați ezită sau refuză să facă expertiza, trebuie să aibă un motiv bine întemeiat pe lege ca să se renunțe la serviciile lor. Bunăoară, să fie rudă cu proprietarul obiectelor care trebuie expertizate sau să aibă vreo altă legătură cu acesta ori cu obiectele. Altfel, un expert autorizat trebuie să-și facă treaba, fiind pasibil de sancțiuni, că doar de aceea s-a făcut expert. Deci, la rigoare vorbind, este treaba Complexului Muzeal Județean să se ocupe de expertiză, să desemneze expertul, să caute alți experți dacă nu are, să anunțe dacă nu găsește, să caute în țară. După ce face expertiza, trebuie să o comunice celor care se ocupă de dosar – poliție, parchet – ca să știe și ei ce fac mai departe cu cazul. Tot atunci, sau la scurt timp, se emite și factura, care este achitată de poliție. Asta ca să se liniștească și directorul CMJ Neamț, să nu-i fie teamă că prestează servicii fără a-i fi achitate. Potrivit comisarului șef Paul Tablan, IPJ Neamț și-a achitat de fiecare dată obligațiile în cazul expertizelor dispuse cu avizul procurorului: ”Poliția județului Neamț nu are restanțe la plata expertizelor dispuse cu avizul procurorului, indiferent de tipul expertizei”.

Tot procedural vorbind, deși în această fază e mai puțin probabil, dar, dacă este cazul, se poate cere o contraexpertiză. Se face tot numai dacă dispune procurorul de caz și abia aceasta se plătește, de către cel care o solicită.

Obiecte de proveniență ilicită?

Gheorghe Dumitroaia spune că a purtat mai multe discuții cu organele de cercetare și că i s-a solicitat concursul în privința lămuririi anumitor aspecte. Chiar dacă nu s-a apucat nimeni de expertiză.

”Trebuie să dau un răspuns Poliției, pentru că mi s-a solicitat să spun dacă obiectele sunt de proveniență ilicită. Nu sunt organ de cercetare. Nu pot să-mi dau cu părerea. Am fost întrebat dacă este vreun obiect plasat. Nu există niciun obiect plasat. Am fost întrebat dacă există vreun obiect susceptibil. Nu sunt expert”, a adăugat directorul Complexului muzeal.

Tot el a precizat și că starea obiectelor de artă nu este una fericită, dar, iarăși, nu se poate pronunța dacă asta e contribuția ultimului proprietar sau a celor dinainte: ”Referitor la starea obiectelor, dacă ele s-au degradat în timpul depozitării lor, nu am cum să mă pronunț pentru că nu știm dacă deteriorările au apărut de la ultimul aparținător sau de la persoanele dinaintea lui. Sunt degradări datorate timpului”.

Starea precară a pieselor a fost primul lucru remarcat de cei care le-au ridicat din locuințele fostului deputat, dar și de cei de la Muzeu, care le-au primit. Din cele 85 de obiecte, cele mai multe sunt icoane, în principal pe lemn (din sec. XIX, la o evaluare din ochi), dar sunt și vreo 12 tablouri, trei cărți bisericești vechi, două săbii și câteva obiecte bisericești. După cum spunea, la momentul respectiv, Florin Macovei, angajat al CMJ Neamț, care a primit obiectele spre justa lor depozitare, foarte puține ar primi notă de trecere, fiindcă nu prea au fost ”îngrijite cum trebuie”. Icoanele pe lemn au crăpături, tablourile au desprinderi de material, picturile sunt șterse… Cum și de ce au ajuns așa, precum și alte explicații, ar urma să fie furnizate prin mult-așteptata expertiză, atunci când se va apuca cineva de ea. Pe 13 august, se avansa drept termen de realizare ”maximum două săptămâni”. Au cam trecut… Și n-ar fi mare grabă administrativă, dar, probabil, proprietarul este cel mai interesat să se lămurească toate lucrurile și să-și reprimească odoarele.

 Patrimoniul lui Țocu așteaptă expertiza, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Patrimoniul lui Țocu așteaptă expertiza, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dana OSTAHIE

Articolul precedentAMR 13: Școală bântuită… de nevoi și panouri solare
Articolul următorSecretarul Primăriei Girov suspendat din funcție

4 COMENTARII

  1. Cum a facut individul asta atita avere, de-si perminte sa traiasca azi, cu intreaga lui familie taman in Germania? Evident din furat, asemenea atitor hoti care se dau politicieni, pe care, insa, nimeni nu i-a luat niciodata la intrebari, ei fiind „intreprinzatori” si „oameni de afaceri”, nu-i asa?

  2. Domnul Dumitroaia este expert doar la profanare de morminte medievale.La pictura sunt „experti” tocu si slatineanu.

  3. Si e problema voastra din ce si cum a facut bani sau unde traieste???fiti si voi in stare sau sa va duca capu sa faceti macar 1% din ce a facut el … Si daca sta in germania sta sa nu mai aiba contact cu oameni idioti ca voi care nu stiu decat sa aiba grija altuia si care nu stiu decat sa comenteze ca daca are bani inseamna ca a furat … Ca bani in tara asta nu poti avea muncind doar daca furi dupa creierul vostru ingust..dar e clar ca numai niste persoane fara ocupatie pot lasa comentariile astea si ocupatia lor principala e sa poarte de grija ce fac sau ce mananca altii …

  4. A si muncit mult pentru banii lui idiotul asta. Se vede de la o posta ca esti unul asemanator lui. Habar n-ai cum a facut banii, individul asta ogbscur, jegos si fara valoare, care ar merita sa traiasca din vinzarea covrigilior dintr-o cutie de plastic legata de git si nu din furtisaguri, din distrugerea unei parti importante din industria judetului, bai acesta. Nu-ti face griji, abc-ule, ca va vine rindul…

Comentariile sunt închise.