pf-parinte-ioan-al-x-leaPreafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, va fi prezent, în perioada 23 septembrie – 1 octombrie, în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Acesta va participa la evenimentele dedicate împlinirii a 300 ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul și la cele prilejuite de împlinirea a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, județul Suceava. Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Iașilor, ierarhul va fi prezent, vineri, 23 septembrie, la o slujbă de Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Iași, urmând să meargă în pelerinaj la câteva mănăstiri din Iași și Botoșani – Galata, Cetățuia, Popăuți). Sâmbătă, 24 septembrie, delegația Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient va continua pelerinajul în Suceava, unde va vizita Mănăstirile Sucevița, Moldovița și Voroneț. Vizita PF Ioan al X-lea se va încheia duminică, 25 septembrie, după ce va participa la Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Putna. Ulterior, delegația oficială va pleca spre București.
* Patriarhia Antiohiei, zdruncinată de prigoane
Patriarhia Antiohiei cuprinde creștinii din Siria, Liban, Irak, Kuweit, Iran, Peninsula Arabică, o parte din Turcia și are eparhii misionare în Americi, în Europa Occidentală, Australia, Noua Zeelandă, Oceania. În ultimii ani, se mai arată în comunicat, Biserica din Siria trece printr-o grea încercare. Zeci de mii de creștini au fost crucificați, decapitați, supuși la convertire forțată sau obligați să-și părăsescă casele și să ia drumul exilului, iar multe biserici și mănăstiri au fost dărâmate.

Preafericitul Părinte Ioan al X-lea se va afla pentru a doua oară în România, prima vizită frățească, în calitate de Patriarh al Antiohiei și al Întregului Orient, în Patriarhia Română având loc în iarna lui 2014. (M.T.)