0:00

Paştele, păzit de 558 de poliţişti şi 100 de jandarmi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pentru a preveni evenimentele neplăcute, în zilele premergătoare Sfintelor Sărbători Pascale şi pe perioada acestora, conducerea Poliţiei Neamţ şi cea a Instectoratului Judeţean de Jandarmi au decis suplimentarea efectivelor de ordine publică faţă de dispozitivul curent.

“Având în vedere afluxul mare de persoane, spre localitățile turistice, unitățile de cult și zonele de agrement, în perioada 19.04-21.04.2014, vor acționa circa 558 de polițiști, în cadrul dispozitivelor suplimentare instituite în localităţile unde se vor desfăşura manifestări religioase, culturale şi artistice”, a precizat Elena Bulgărea, purtătoarea de cuvânt a IPJ Neamţ.

“Polițiștii vor avea misiunea de asigurare a ordinii şi liniştii publice, de prevenire şi combatere a furturilor, vagabondajului, cerşetoriei, a comerţului ilegal, de asigurare a fluenţei circulaţiei pe traseele către unitățile de cult bisericesc, precum şi de a acţiona pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative. Din totalul poliţiştilor aflaţi în misiune, 473 sunt de la structurile de ordine publică, 57 de la rutieră și 28 de la alte formaţiuni”.

La rândul lor, 100 de jandarmi – din care 45 de la Gruparea Mobilă Bacău – vor acţiona în zona bisericilor şi mănăstirilor, dar şi în Bicaz, Staţiunea Durău, la mănăstirile din vecinătatea oraşului Târgu Neamţ şi la bisericile din Roman.

“Premergător acestei perioade, au fost intensificate măsurile de ordine publică şi se desfăşoară acţiuni în zonele şi arterele intens circulate, în preajma discotecilor, restaurantelor, cluburilor de noapte, urmărind descurajarea persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică sau comit alte fapte antisociale”, a declarat căpitanul Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ. “De asemenea, jandarmii vor fi prezenţi în zonele unde se preconizează că vor fi mari aglomerări de persoane (gări, autogări, pieţe, târguri, etc.), la manifestările cultural-artistice organizate în această perioadă, şi în  zonele cu potenţial criminogen ridicat”.

Jandarmii recomandă participanţilor la evenimentelor religioase să respecte indicaţiile forţelor de ordine, să fie atenţi cu bunurile şi obiectele personale şi, dacă au anumite probleme, de exemplu li se face rău, să ceară sprijinul militarilor. Bineînţeles că, şi în cazul comiterii unor infracţiuni, cetăţenii care au ştiinţă despre acest lucru este bine să anunţe jandarmii şi poliţiştii sau să sune la 112.

Răufăcătorii nu se duc la biserică de Înviere

Dincolo de măsurile pe care le iau forţele de ordine pentru locurile publice, fiecare om trebuie să aibă grijă de el, de casă, de maşina lui, de banii cu care pleacă la cumpărături. Poliţiştii recomandă prudenţă în magazinele aglomerate: “Supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă; nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani, ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi; când este posibil, folosiţi cardul; păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor; când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări a unui hoţ”.

Cei care pleacă de acasă în perioada Paştelui sau doar în noaptea de Înviere ar face bine să ţină cont de faptul că răufăcătorii nu se duc la biserică, dar profită din plin de cele câteva ore când pot opera. Un vecin de încredere şi un câine de pază pot face diferenţa între o sărbătoare reuşită şi una ratată, cu casa plină de poliţişti care caută amprente. Evident, orice om care pleacă de acasă trebuie să se asigure că a încuiat toate uşile şi geamurile şi, eventual, să lase un bec aprins sau un aparat de radio în priză, ca să inducă în eroare spărgătorii de locuinţe.

Pe stradă, pe terase, în localuri (că nu toată lumea petrece Paştele la biserică) sunt de evitat persoanele turbulente sau în stare de ebrietate, dar cele care vor insistent companie. De asemenea e bine să fie evitate zonele în construcţie, parcurile pustii şi străzile lăturalnice. Iar ca o măsură de siguranţă în plus, bijuteriile şi sumele mari de bani trebuie lăsate acasă.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentMiriuţă pentru FC Ceahlăul: ”Te iubesc, dar te voi bate!”
Articolul următorEdiţie bibliofilă a Dicţionarului limbii române la “Kirileanu”