suceavaMunicipiul Suceava vrea să intre în competiţia pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene 2021, o hotărâre în acest sens urmând să fie adoptată de Consiliul Local, iar şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, spune că decizia este târzie, dar că proiectul poate fi făcut ca unul al Bucovinei istorice, relatează gandul.info.

O hotărâre de participare a Sucevei la competiţia pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene în 2021 urmează să fie adoptată de Consiliul Local Suceava, unde PNL deţine majoritatea, iar Biroul Politic Judeţean al PNL a decis, joi, 23 iulie, să susţină intrarea în competiţie a oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru întocmirea documentaţiei, PNL Suceava a desemnat o echipă tehnică, ea fiind coordonată de profesorul universitar Sanda Maria Ardeleanu, deputat de Suceava, şi consilierul local Daniel Prorociuc.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost depus, tot joi, în sedinţa CL Suceava, de consilierii locali PSD, dar nu a fost supus dezbaterii întrucât nu fusese discutat înainte în comisiile de specialitate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că participarea municipiului la competiţia Capitală Culturală Europeană este un proiect care se poate face doar împreună cu CJ, cu Primăria Cernăuţi şi regiunea Cernăuţi, într-un proiect al Bucovinei istorice.

Potrivit lui Nechifor, CJ Suceava are foarte multe proiecte realizate în domeniul cultural, organizând anual zece evenimente majore, la care participă peste 200.000 de spectatori, între care Hora Bucovinei, Paştele în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Festivalul Medieval, Bucovina Rock Castle, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, Comorile Muntelui din Masivul Rărău.

El a spus că mai sunt evenimente culturale importante organizate de asociaţii non-profit, precum Simfonii de toamnă şi Festivalul de Teatru “Zilele Matei Vişniec”.

Nechifor a afirmat că decizia ca Suceava să se înscrie în această competiţie este târzie, dar că încă mai există timp pentru depunerea aplicaţiei, data limită fiind 10 octombrie 2015.

Nechifor a declarat că, după o decizie a Consiliului Local Suceava în acest sens, urmează să fie alcătuite un comitet şi un staff tehnic care să scrie proiectul.

El a menţionat că proiectul va fi împreună cu Primăria Cernăuţi şi Administraţia de Stat din Cernăuţi pentru că acesta va fi diferit de cele depuse de celelalte oraşe din ţară, fiind “un proiect al Bucovinei istorice”.

“Conflictul din Ucraina, situaţia geopolitică ne obligă să întărim relaţiile transfrontaliere, cu cei foarte apropiaţi care sunt cei din nordul Bucovinei”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a subliniat că prin acest proiect se va demonstra că Bucovina este o regiune europeană istorică şi de viitor.

“Frontierele nu trebuie să fie bariere. Avem viziuni care au stat la baza înfiinţării Uniunii Europene“, a spus Nechifor, care a menţionat că în demersurile sale va solicita sprijinul partenerilor Sucevei din Germania şi Franţa.

El a declarat că un proiect care să însemne reunirea Bucovinei istorice într-un moment complicat european are şanse să fie selectat, mai ales că va prezenta unicitatea Bucovinei ca spaţiu multicultural şi multietnic.

“Poate tot răul e spre bine”, a spus Nechifor, făcând referire la faptul că intrarea în competiţie a Sucevei se face cu puţin înainte de data limită de depunere a candidaturilor.

Potrivit sursei citate, ceea ce prezintă Bucovina în această competiţie este mult mai bine construit decât proiectele depuse de ceilalţi competitori.

“Venim noi la spartul târgului, dar venim cu altceva”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El se aşteaptă ca în următoarele zile să fie organizată o nouă şedinţă a CL Suceava care să adopte acest proiect, motiv pentru care a cerut plenului CJ să fie mandatat să asigure sprijinul autorităţii judeţene pentru acest proiect.

El a menţionat că a solicitat acest vot pentru că, altfel, ar trebui convocată o şedinţă extraordinară a CJ după decizia CL Suceava, iar acum este o perioadă de concedii. Ca urmare, consilierii judeţeni au decis, în unanimitate, să îl mandateze pe Nechifor să se ocupe de acest proiect.

Articolul precedentA scăzut numărul copiilor încadrați în grad de handicap
Articolul următorPrimul magazin CarFrance din regiune se deschide la Piatra Neamț (P)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.