Bumbu Octavian Liviu

Deși proiectul de buget pe anul 2014 abia a fost aprobat de Guvern și urmează să intre în dezbatere și să ajungă pe masa fiecărui parlamentar, nu va scăpa fără amendamente până la aprobarea sa definitivă. Parlamentarii de Neamț sunt pregătiți cu amendamente și sunt hotărâți ca în anul care vine să aducă cât mai mulți bani în județ. Mai mult decât atât, pentru că legea spune că la fiecare amendament trebuie să fie identificată și sursa de finanțare, marea majoritate a parlamentarilor știu de unde se vor lua și bani pentru a putea obține votul pozitiv în ceea ce privește bugetul județului, buget care vine în cea mai mare parte de la bugetul de stat. Ideea este una singură și foarte clară: în Neamț trebuie aduși cât mai mulți bani, indiferent de forma în care se aduc.

„Sper că vom fi băgaţi în seamă”

”Bugetul de abia a fost aprobat, iar noi în săptămâna care urmează îl vom studia, pe capitole. O să am ceva amendamente, similare cu cele din iarna trecută, cred că vreo patru. La început am avut 46 de amendamente, din fiecare dintre cele patru localități care fac parte din colegiul pe care îl reprezint. Acum voi încerca doar cu patru amendamente, ca să nu destabilizez bugetul țării. Desigur am identificat și sursa de finanțare – suma disponibilă la secretariatul general al Guvernului. Nu trebuie să vină parlamentarul cu sursa de finanțare, e problema lor să găsească banii necesari, sperăm că de această dată vom fi băgați în seamă”, a declarat Cătălin Drăgușanu, deputat colegiul 1 Neamț.

Drumul Piatra – Bacău

”Noi avem trei amendamente pe care vom încerca să le propunem, împreună cu ceilalți colegi ai mei parlamentari PSD din Neamț. Primul ar fi acela de majorare a bugetului Consiliului Județean Neamț cu aproximativ 28% mai mult decât este propus, al doilea ar fi majorarea bugetului în ceea ce privește asistența socială, iar al treilea ar fi obținerea de fonduri pentru lărgirea drumului național care leagă municipiul Piatra Neamț de Bacău. Sursa este desigur fondul de rezervă la dispoziția Guvernului”, a explicat şi deputatul Ioan Munteanu.

„Vom identifica și sursa de finanțare”

”Sigur că avem amendamente. În primul rând vom relua amendamentul ce prevede sume pentru drumul Piatra Neamț Bacău și mă bucur că și alți colegi de ai mei au această inițiativă. Deși abia a fost aprobat acest buget și urmează să fie dezbătut și studiat, eu mă gândesc la investiții în infrastructură sub toate formele. Să vedem în continuare ce va fi. Oricum prioritatea mea sunt investițiile în zona de infrastructură rutieră, și desigur vom identifica și sursa de finanțare”, a precizat senatorul de Neamț Eugen Țapu Nazare.

„Să vedem cum arată acest buget”

”Să vedem cum arată acest buget. Trebuie dezbătut și vom avea și amendamente însă mă îndoiesc că se va putea interveni prea mult. Să-l vedem scris, pe capitole mai întâi”, a spus Liviu Bumbu, senator de Neamț.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de buget pe anul viitor şi proiectul legii descentralizării, cele două documente urmând să fie transmise imediat Parlamentului. Potrivit acestui proiect de buget, Ministerul Dezvoltării, al Mediului, Ministerul Finanțelor, cel al Agriculturii și Secretariatul General al Guvernului vor primi mai mulți bani ca anul trecut, iar creșterea acestor sume oscilează între 13% și 33,9%. Mai puțini bani vor primi în 2014 de la bugetul de stat, dacă proiectul de buget se aprobă în forma adoptată de Guvern joi, Ministerul Sănătății, ANI, Ministerul Culturii și Ministerul Comunicațiilor.

Dragusanu_Vasile_Catalin

Munteanu_Ioan

Tapu Nazare Eugen

Irina CĂLIN