hepatita

În doar o singură zi, la Spitalul Roman au fost înregistrate încă 11 cazuri de îmbolnăvire cu hepatită. Dacă până miercuri, 13 noiembrie, numărul pacienților era de 44 acum, vineri, 15 noiembrie, 55 de bolnavi au fost diagnosticați cu boala mâinilor murdare. Și arealul s-a schimbat. Dacă în primele zile, boala a lovit mai mult în comunele sărace, acum, din cauza faptului că hepatita este contagioasă, au fost internate și persoane din Gherăești, existând un risc ridicat inclusiv în licee, mai ales în cazul copiilor navetiști.

“Există un focar de hepatită. Avem 11 noi cazuri internate de miercuri și până acum. Am suplimentat numărul de paturi în fosta secție de oncologie de la spitalul vechi. Noi considerăm că suntem pregătiți în cazul în care numărul internărilor vor crește. Am chemat personalul din concediu, am avut spațiu necesar pentru internare și vom prelua de pe alte secții numărul de paturi pentru a asigura bolnavilor tratamentul. În astfel de cazuri, media internărilor este pentru 10-15 zile, dar există pacienți care au nevoie de un tratament mai îndelungat și care nu se poate face în ambulator sau direct de acasă”, a declarat doctor Cătălina Pălăncianu, manager al unității medicale.

Focare de hepatită s-au înregistrat în această lună în Bozienii de Sus, Văleni și Oniceni. Pentru că numărul îmbolnăvirilor a crescut, medicul epidemiolog al Spitalului Roman a luată măsurile ce se impun în astfel de cazuri, de la dezinfecția spațiilor și până la asigurarea tratamentului, dar cea mai bună măsură este intervenția medicilor în focare, mai ales că în spital au ajuns copii și familii întregi. Medicii de la Spitalul Roman au prevăzut o astfel de situație, astfel încât încă din luna octombrie au dublat consumul de dezinfectanți, costurile ajungând la peste 25.000 de lei. La finele lunii iunie, mai mulți elevi din strada Fabricii au fost internați la secția de infecțioase, după ce la finele lunii mai boala s-a răspândit și la Centrul de educație incluzivă Roman.

Hepatita A este o infecție a ficatului cauzata de un virus care este transmis prin ingerarea alimentelor și a apei contaminate. Virusul hepatic A are o perioadă de incubație ce variază între 15 și 45 de zile (în medie – 25 de zile). În primă fază, boala este caracterizată de simptome precum oboseala, starea de slăbiciune, anorexia, greața, vărsăturile, durerea abdominală și, mai rar, febră – urmată de dureri de cap, erupții cutanate și diaree.

Claudia MATEI

Noi cazuri de hepatită în zona Roman