0:00

PARLAMENTARE 2016: Noutăţi * Contravenţii * Infracţiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiNOUTĂŢI

 • Efectivele MAI asigură paza sediului Biroului Electoral Central, Biroului Electoral al Municipiului București, a sediilor Birourilor Electorale Județene și ale celor 18.626 secții de votare organizate în țară.
 • Pentru acest proces electoral, Ministerul Afacerilor Interne asigură achiziționarea unor plicuri din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, în care vor fi introduse ștampilele cu mențiunea VOTAT după încheierea votării.
 • Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispozițiilor privind numărarea voturilor și constatarea rezultatelor.
 • La alegerile parlamentare, alegătorii vor primi două buletine de vot – unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi unul pentru alegerea membrilor Senatului.
 • Și la acest proces electoral va fi folosit Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal implementat de Autoritatea Electorală Permanentă și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Programul semnalează dacă un alegător a votat deja sau daca un alegător nu are drept de vot şi agregă datele statistice privind prezenţa la urne. Acest sistem a fost utilizat pentru prima dată la alegerile locale din acest an.
 • A fost creată pagina oficială a Biroului Electoral Central dedicată Alegerilor Parlamentare 2016 (parlamentare2016.bec.ro). Pe această pagină puteţi găsi informaţii despre procesul alegerilor, statistici şi rezultate oficiale.

PARLAMENTARE 2016: Noutăţi * Contravenţii * Infracţiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDE ŞTIUT

 • Am drept de vot? Da, dacă ai 18 ani împliniți și nu ți-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.
 • Unde votez? La secția de votare la care ești arondat sau, dacă te afli în altă localitate din județul de domiciliu, la orice secție de votare, pe listă suplimentară.
 • Cum pot vota? Cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate sau cu pașaportul diplomatic ori de serviciu.

CONTRAVENŢII

 • Continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia (10.12.2016 ora 07.00) – se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
 • Sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediile secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un candidat sau o anumită listă de candidați– se sancţionează cu amendă de la 4.500 lei la 10.000 lei
 • Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror altor afişe ori anunţuri de propaganda electorală tipărite – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
 • Aplicarea a mai mult de două afişe electorale pe un panou electoral de către fiecare partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţiei a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri ori candidat independent – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei
 • Organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor – se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei.

Alte contravenţii:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/11/alegeri-2016-contraventii.pdf

PARLAMENTARE 2016: Noutăţi * Contravenţii * Infracţiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPARLAMENTARE 2016: Noutăţi * Contravenţii * Infracţiuni, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiINFRACŢIUNI

 • Oferirea sau darea de bani, bunuri sau de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi cu interzicerea exercitării unor drepturi.
 • Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani
 • Utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals – se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani
 • Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător – se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Alte infracţiuni:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/11/alegeri-2016-infractiuni.pdf

(M. CONSTANTINESCU; FOTO: MAI)

Articolul precedentCurtea de Apel Bacău i-a arestat pe cei 7 poliţişti rutieri
Articolul următorAmbasadorul Sloveniei cu investiţii la Neamţ! Arsene şi Chitic zic că l-au convins!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.