ACTUALIZARE 5: Moțiunea de cenzură „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, inițiată de liberali, a fost respinsă marți, 29 septembrie, în ședința de plen a Parlamentului cu 207 voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.
Pentru a fi adoptată erau necesare 275 de voturi favorabile. Votul a fost secret cu bile. Moțiunea a fost citită în Parlament miercurea trecută.
Premierul Victor Ponta a susținut la dezbaterea moțiunii că Opoziția nu a adus niciun fel de critică la adresa actului de guvernare, „dincolo de o serie de jigniri, invective”, iar documentul prin care se cere demiterea Executivului nu conține nicio soluție în cazul „improbabil” în care moțiunea ar fi trecut.
Ca argument împotriva criticilor aduse de liberali, Ponta le-a citit acestora mesajul pe care președintele Klaus Iohannis l-a adresat, recent, în SUA, investitorilor americani, conform căruia „România beneficiază de avantaje importante, creștere economică susținută, stabilitate financiară și monetară, datorie publică redusă, forță de muncă bine pregătită, numeroase resurse, este un element de stabilitate pentru întreaga regiune”.
Prim-ministrul i-a acuzat pe liberali că se ascund în spatele procurorilor și așteaptă ca aceștia să facă opoziție în locul lor, apoi i-a ironizat cu privire la numărul susținătorilor chemați în Parcul Izvor în timpul dezbaterii moțiunii la un miting, arătând că „sunt mai mulți jandarmi și jurnaliști decât protestatari”.
În susținerea moțiunii, copreședintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că premierul Victor Ponta „trăiește în cu totul și cu totul altă realitate” și „nu înțelege nimic din ce i se întâmplă”. Ea a adăugat că prim-ministrul mai are trei-patru cetățeni care îl susțin – „unul vrea să se așeze pe locul de pe care Victor Ponta s-a ridicat în partid, altul își dorește să rămână primul senator al țării, altul confundă puterea cu interesul național, iar toți confundă interesul național cu interesul personal”.
„Nu le pasă nici măcar de dvs., dragilor, care astăzi stați în sală, pentru că, dacă v-ar considera suficient de maturi, v-ar lăsa să vă exercitați dreptul de vot”, le-a transmis Alina Gorghiu parlamentarilor care au susținut Guvernul și care s-au abținut de la vot.
În timpul dezbaterilor a avut loc și un schimb de replici între Victor Ponta și Alina Gorghiu pe tema unor contracte semnate de firma la care a lucrat Gorghiu cu AVAS.
ACTUALIZARE 4: Vasile Blaga: „Din nefericire, domnul Victor Ponta a ales dezonoarea și dezonorează România în fiecare zi. Trebuia să demisioneze imediat după ce a fost pus sub urmărire penală. Moțiunea noastră nu este despre un om, noi nu am făcut o obsesie pentru Victor Ponta. (…) De la domnul Ponta nu mai este nimic de așteptat, de aceea ne adresăm dumneavoastră, majorității parlamentare, care ați continuat să-l cauționați și în aceste ultime trei luni. Moțiunea este pentru separarea apelor. Alegeți să puneți cap această situație sau să fiți până la capăt cu Victor Ponta, într-o politică fără onoare, într-o guvernare fără perspectivă”
Kelemen Hunor: „Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR, de data aceasta, vor vota împotriva Guvernului. În același timp, votul nostru nu trebuie considerat pentru susținerea moțiunii de cenzură. Moțiunea de cenzură, ca instrument instituțional și democratic, trebuie să se îndrepte împotriva Guvernului și nu împotriva unei singure persoane și nu îndreptată împotriva unei presupuse fapte care nu are legătură cu munca din Guvern. (…) Votul nostru va fi împotriva Guvernului, fiindcă avem nenumărate motive să spunem că acest Guvern ar trebui să lase locul unui Executiv nou, unei echipe noi”.
ACTUALIZARE 3: Liviu Dragnea: „Am fost criticați că suntem prezenți și nu votăm. Eu înțeleg ceva – când cineva pornește o acțiune, înseamnă că are și oamenii necesari pentru a susține acea acțiune, adică ți-ai făcut un calcul și știi că ai numărul de voturi suficient ca să treacă moțiunea, ai și echipa guvernamentală care să vină imediat după ce pică Guvernul, ai și propunere de prim-ministru, ca să arăți țării întregi și partenerilor strategici că de a doua zi România nu intră într-o aventură, fără niciun orizont, într-o zonă de instabilitate. E ca și cum ne-ați cere nouă, pe de-o parte, să vă aducem parlamentari să vă susțină această acțiune iar, pe de altă parte, să aducem niște cetățeni, membri de-ai noștri eventual, ca să vă mărească rândurile de la miting”.
ACTUALIZARE 2: Victor Ponta: „Cred că intenția PNL-PDL de a se ascunde mereu în spatele procurorilor, de a aștepta ca aceștia să facă opoziție în locul lor este o intenție profund greșită, care nu are legătură cu principiile democratice. Cred în continuare că în Parlament trebuie să se facă politică și nu justiție și în justiție trebuie să se exercite doar drepturile și libertățile fundamentale și responsabilitățile în fața judecătorilor”.
ACTUALIZARE 1: Liberalii organizează, marţi, 29 septembrie, un miting în Parcul Izvor, de lângă Palatul Parlamentului în paralel cu dezbaterea şi votul pe moţiunea de cenzură a PNL, împotriva Guvernului Ponta,”Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”. Mitingul a început la ora 9.30, în Parcul Izvor. Cei doi copreşedinţi ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, şi parlamentarii liberali au participat până la ora 10.00 când au mers în plenul Parlamentului la dezbaterea moţiunii. Luni, 28 septembrie, liderii liberali declarau ca mizează pe prezenţa a 10-15 mii de participanţi. (ZCH NEWS)
ŞTIRE INIŢIALĂ: Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților în care se dezbate și se votează moțiunea de cenzură inițiată de PNL, intitulată „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”, a început în urmă cu câteva minute. Sunt prezenți 309 deputați și senatori, iar în sală se află și premierul Victor Ponta și membri ai Cabinetului său. Pentru a fi adoptată, moțiunea trebuie să întrunească 275 de voturi favorabile. Moțiunea a fost depusă în Parlament pe 21 septembrie de către PNL și a fost citită în plen pe 23 septembrie. Au semnat moțiunea de cenzură 183 de parlamentari – 122 deputați – 115 de la PNL, șase neafiliați și unul de la grupul democrat și popular – și 61 de senatori – 58 de liberali și trei neafiliați, respectiv Mircea Geoană, Dan Ioniță și Dan Tătaru. (ZCH NEWS)