0:00

Părinţii nemţeni îşi cresc copiii cu rândul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ca să beneficieze de cei doi ani integral plătiţi de stat, 27 de mame au făcut schimb cu taţii

Legea privind indemnizaţia de creştere a copilului a suportat modificări multiple, cel puţin în ultimii 3 ani. O prevedere care-a agitat spiritele în sânul proaspetelor familii cu copii a fost şi cea care îi obligă pe taţi să facă schimb cu mamele şi să crească bebeluşul cel puţin o lună din durata întregului concediu. În caz contrar, întreaga perioadă pentru creşterea copilului este redusă cu 30 de zile. Sunt părinţi pentru care cele 30 de zile de indemnizaţie plătită de stat au înclinat balanța, motiv pentru care au ales să schimbe reprezentantul legal. Mai exact, mamele au făcut schimb cu taţii. 27 de familii din Neamţ au optat pentru această variantă.

2.850 de familii nemţene iau indemnizaţie în 2013

Numărul familiilor care-au ales să stea acasă pentru creşterea copilului scade de la un an la altul, cel puţin în judeţul Neamţ. Datele remise de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială arată că anul aceste 2.850 de mame primesc bani de la stat. În 2012 au fost 3.110 iar în 2011, 3.886.

30% din părinți au primit stimulent pentru că s-au întors la serviciu

Mai exact, 109 persoane din județul Neamț au luat de la stat cei 500 de lei pentru asta. Este suma plătită celor care merg la serviciu înainte ca cel mic să împlinească doi ani. Cea mai mare indemnizație plătită la nivel național pentru creșterea copilului este de 3.400 de lei. 17 familii din judeţul Neamț primesc această sumă lunar. La polul opus și cu o majoritate covârșitoare sunt familiile nevoite să se descurce cu plafonul minim plătit de stat. 600 de lei lunar primesc 1.722 de persoane în județul Neamț. Asta înseamnă aproape 60% din familiile care stau acasă să-și crească bebelușul.

Noua lege a indemnizațiilor, pe masa Senatului

Propunerea senatorului Mihaela Popa de a lărgi sfera beneficiarilor concediului de creștere a copilului este încă în dezbatere. Potrivit proiectului, de la 1 ianuarie 2014, aceste drepturi ar urma să fie acordate părinţilor care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului și nu doar în ultimul an anterior nașterii, cum era în prezent. Proiectul de lege a fost ieri pe ordinea de zi a Senatului. Pe 14 octombrie se va întoarce la comisii pentru dezbatere, după ce inițiatorul legii se va fi consultat cu reprezentanții Ministerului Muncii asupra formei în care-și va produce efectele actul normativ.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentSenatorul Chelaru, “speriat” cu SMS-uri și e-mailuri
Articolul următorDinamo fără utilităţi