pietricica turism

Părinții care vor să-și înscrie copiii direct în clasa întâi fără să mai treacă prin clasa pregătitoare și care au împlinit vârsta de 7 ani ar trebui să știe că Legea Ministerului Educației Naționale le permite acest lucru și în acest an. Asta, cu toate că, începând de anul trecut, clasa pregătitoare a intrat în învățământul obligatoriu de stat.

„Încă nu se merge pe obligativitate deoarece au existat reticențe de când a apărut «clasa zero». S-a dovedit că aceast pesimism, din partea părinților, nu este justificat, dovadă că, acum, și părinții care au avut copii la clasa pregătitoare, dar și învățătorii care au putut să-și formeze clasele sunt mulțumiți”, a declarat Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț.

Reprezentanții din învățământ avertizează că există riscuri pentru copiii care nu trec mai întâi prin clasa pregătitoare. Cel mai mare o reprezintă abandonul școlar chiar după primele zile de școală. „Noi încercăm să-i facem pe părinți să înțeleagă că nu este în avantajul copiilor să-i înscrie direct în clasa întâi. Tocmai pentru că acolo există un grup care s-a format încă din clasa pregătitoare. Noului elev îi va veni mai greu să se acomodeze. Am avut anul trecut cazuri în care părinții și-au retras copiii tocmai pentru că nu s-au adaptat”, a declarat Florin Dimon, inspector școlar pentru învățământul primar, din cadrul IȘJ Neamț. (M.T.)