Relaxarea socială a devenit vizibilă, la Piatra-Neamț cel puțin, încă din momentul în care președintele a anunțat că, după data de 15 mai, se va ridica starea de urgență. Piața centrală e aglomerată ca în orice zi dinainte de pandemie, oamenii nu respectă niciun fel de distanță și, evident, mulți nu poartă măști, străzile sunt pline, traficul e mult mai intens ca acum o săptămână, parcările supermarket-urilor sunt ocupate aproape la capacitate. Și în vreme ce majoritatea oamenilor se bucură de senzația de libertate, chiar dacă umblă cu declarația pe propria răspundere asupra lor, sunt și unii care nu văd cu ochi buni această relaxare.

Am fost, acum două zile, până la Bacău, cu toate documentele la mine, în caz că mă oprește cineva”, ne-a declarat un bărbat îngrijorat de ”libertatea” manifestată prea devreme. ”Nu m-a oprit nimeni. Și dacă pe 2 mai, pe 3 mai era totuși o prezență a forțelor de ordine – armată și poliție-, acum este o debandadă totală – bicicliști, căruțe, mașini, pietoni, nimic nu arată că mai sunt de respectat niște reguli stricte. Totuși lucrurile astea cu disciplină s-au realizat până acum, pe răbdarea noastră, pe nervii noștri, pe bugetul care a scăzut din cauza inactivității, iar acum stricăm totul pentru niște relaxări care chiar n-ar trebui interpretate după capul nostru. În Roznov parcă era zi de târg, la polul opus fiind Buhușți cea mai disciplinată localitate, dacă am văzut 3 persoane pe stradă. Am văzut o singură mașină de poliție, la Hemeiuș, la calea ferată, eram bucuros dacă m-ar fi oprit să mă întrebe ce caut cu mașină de Neamț la Bacău, dar n-a fost nimeni curios”.

Deși relaxarea se vede, și mai este o săptămână până pe 15 mai, Poliția Neamț ne asigură că acționează în același fel ca până acum.

Până la data de 15 mai a.c., când se anunță anumite măsuri de relaxare, aducem în atenția cetățenilor să respecte, în continuare, normele legale în vigoare, şi să evite pe cât posibil părăsirea domiciliului, până la ridicarea stării de urgenţă”, ne-a declarat agentul Dimitrie Mocanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț. ”De asemenea, reamintim faptul că forţele de ordine publică, prezente în stradă, nu tolerează încălcări ale normelor legale de către cetăţeni, care totodată, se expun riscurilor de natură medicală.

Cu privire la persoanele care prezintă adeverinţe de la angajator, menţionăm faptul că poliţiştii au la dispoziţie Registrul Electronic General de Evidenţă a Salariaţilor, aplicaţie prin care pot verifica autenticitatea adeverinţelor eliberate şi calitatea de angajat al persoanei care prezintă o astfel de adeverinţă. În cazul în care o persoană este depistată utilizând o astfel de adeverinţă falsă, aceasta nu va fi exonerată de răspunderea penală. Poliţiştii nemţeni, împreună cu celelalte forţe angrenate acţionează zilnic pe raza judeţului, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor Ordonanţelor Militare, asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică dar şi pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere”.

Și o precizare importantă: până ce decizia Curții Constituționale, care a declarat majorarea amenzilor neconstituțională, polițiștii aplică, în continuare sancțiuni contravenționale în cuantumul stabilit prin OUG 34/2020, adică de la 2.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 10.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice. Pentru că nu a venit nimeni cu precizări oficiale referitoare la o soluție pentru anularea acestor amenzi, singura posibilitate de a scăpa de plata lor este contestația în instanță. Termenul de contestație este de 15 zile de la încetarea stării de urgență, deci până la sfârșitul lunii mai. Până atunci ar fi de preferat ca Guvernul să găsească o soluție, pentru ca instanțele să nu fie blocate de peste 300.000 de contestații.

C.M.

Articolul precedent150 milioane lei pentru dispozitive conectate la internet dedicate elevilor din medii defavorizate
Articolul următorDeşi nu au fost consultaţi, reprezentanţii muzeelor propun 16 măsuri de siguranţă la redeschiderea pentru public
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Onor,Curtea Constituțională !
    Și da ,oamenii cu neuroni sunt revoltați că alții ,fara, le pun viața în pericol.

Comments are closed.