0:00

Paliația își deschide porţile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* peste 4000 de nemțeni au nevoie nevoie de îngrijiri paliative

* „Pornim la drum cu speranța că, atât Dumnezeu, cât și colegii vor ajuta să mergem cu încredere”, a spus dr. Didina Condurache, șefa compartimentului de Îngrijiri Paliative

Astăzi, va avea loc slujba de sfințire a Compartimentului de Îngrijiri Paliative, un loc nou pentru cea mai mare unitatea spitalicească din județ, care vine în sprijinul nemțenilor încercați de bolile în fază terminală. În cinci saloane s-a făcut curățenie, s-a aerisit și au fost pregătite cele 12 paturi distribuite pentru acest compartiment.

„Sunt niște saloane speciale care au fost pregătite cu grijă și prin bunăvoința unor sponsori care au donat o parte din lucrurile necesare pentru amenajarea spațiului. Mai sunt lucruri ce trebuie îmbunătățite, dar vor fi făcute pe parcurs. Este vorba despre acele paturi speciale necesare pentru persoanele imobilizate și niște paravane care urmează să fie montate”, a spus dr.  Doina Apetroaie, de la secția de Boli Infecțioase a SJN.

Este greu să vorbești cu detașare atunci când ajungi în saloanele de la acest compartiment. Ni s-a spus că aici vor fi aduse persoanele cu cele mai mici șanse de viață. Mai multe saloane au și paturi pentru aparținători. Astfel, în unele cazuri rudele vor putea fi alături de cei în suferință putând să aline durerile măcar cu prezența lor. Ni s-a repetat faptul că nu același lucru este și în cazul speranței care trebuie să rămână vie. Cu acest gând al speranței este pregătită și cea care a fost numită șefa Compartimentului de Îngrijiri Paliative.

„Pornim la drum cu speranța că, atât Dumnezeu, cât și colegii vor ajuta să mergem cu încredere”, a spus dr. Didina Condurache, șefa compartimentului din cadrul SJN.

Pregătiți pentru a da speranță

Alături de bolnavi va veghea un personal numeros, depre care reprezentanții spitalului ne-au spus că toți au competențe în Îngrijiri Paliative. Un medic specialist, un psiholog, un kinetoterapeut, un asistent social, 11 asistenți medicali, 6 infirmieri și un îngrijitor vor fi responsabili de îngrijirea celor internați. În controlul durerii şi a altor simptome, asistenţa psihologică, socială şi spirituală au importanţă majoră. În acest caz, psihologul va putea asista bolnavii și din punct de vedere spiritual, deoarece acesta vine din rândul cinului monahal. Călugărița care este psiholog va avea un rol major în alinarea suferințelor, cuvântul fiind „analgezicul” cel mai la îndemână. Doar 12 paturi au fost alocate. Un număr mic, dar necesar luând în considerare că potrivit unor statistici efectuate în 2011, peste 4.000 de nemțeni ar avea nevoie de îngrijiri paliative.

„Sunt foarte mulți oameni care nu au condiții acasă, care nu pot fi îngrijiți în permanență și care nu au posibilitatea a crea un anumit confort celor bolnavi”, a mai precizat dr. Apetroaie.

Pacienții a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ vor fi aduși nu numai de pe secțiile Spitalului Județen, ci din tot județul.

„Vor fi bolnavi aduși de la secțiile de Oncologie, Neurologie, Cardiologie și Medicală, dar și din alte zone ale județului”, a spus dr. Apetroaie.

Începând de luni, 4 noiembrie, Compartimentul de Îngrijiri Paliative se va deschide oficial.

 Paliația își deschide porţile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian TEODOROF

Articolul precedentMedicii pietreni vor taxe mai mici
Articolul următorMedicii se tem să facă gărzi în Speranţa