”Peace Run – Alergarea pentru Pace” este cea mai lungă ştafetă din lume. Specificul ei constă în transmiterea unei făclii aprinse – simbol al aspiraţiei omenirii pentru o viaţă în pace şi armonie. Oricine împărtăşeşte acest ideal poate participa la alergare. Transmiţând torţa din mână în mână, din oraş în oraş şi din ţară în ţară, participanţii din toată lumea promovează mesajul prieteniei şi înţelegerii. Acțiunea a început în anul 1987 și, între 2005-2013, s-a desfășurat sub numele ”World Harmony Run”. Din 2013, s-a revenit la denumirea inițială, cea dată de întemeietorul acțiunii, Sri Chinmoy, un bengalez care a fost și artist, și filosof, și atlet. El și-a dedicat viața promovării idealurilor prieteniei, unității și păcii.

Ștafeta pentru pace din acest an a pornit din Bulgaria, a traversat Serbia, Croația, va traversa România (parcurgând un traseu de la Drobeta până la Sculeni), apoi Republica Moldova, Ucraina, Austria, Germania, Franța, Italia. Echipa este formată din unul sau doi  oameni din fiecare țară prin care trece alergarea.

Alergarea propriu-zisă se face cu o torță aprinsă în mână (cu trimitere la simbolul flăcării olimpice). Echipa se deplasează cu două microbuze. Cel care poartă torța aleargă pe șosea cât poate, de la câteva zeci de metri până la câțiva kilometri. Apoi îi ia locul altcineva din echipă, iar el urcă în microbuz.

Ajunsă la Roman joi după-amiaza, ștafeta a fost primită de primarul Lucian Micu, care s-a întreținut cu alergătorii în limba engleză.

Ștafeta ”Peace Run” a înnoptat în căminul unui liceu romașcan, iar vineri dimineața și-a continuat deplasarea către Sculeni. (D. A.)

FOTO: Primăria Roman

Articolul precedentMoarte năprasnică pentru un consilier local, proprietar de fermă
Articolul următorDSVSA Neamţ, controale de Rusalii şi 1 iunie
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.