ouatu2

Spre știință dlui prefect George Lazăr:

Ziarul Ceahlăul marcă înregistrată adresează public un apel dlui. prefect de Neamț, George Lazăr, pentru a trata cu aceeași unitate de măsură un membru al Consiliului Local Piatra Neamț cum a făcut cu unul de la Consiliul Județean Neamț. În virtutea prevederilor legale privind egalitatea de tratament, adresăm dlui prefect Lazăr rugămintea de a-și apleca privirea și asupra ediției din 17 decembrie 2013 a cotidianului nostru. În acea zi, pe prima pagină, a apărut un material intitulat ”Și Consiliul Local mai are un incompatibil: Ouatu de la PDL”. Materialul a apărut la o zi după ce tot ziarul nostru prezenta situația dlui. Gheorghe Vasiloiu, consilier județean PDL, pe care Instituția Prefectului l-a găsit în situație de incompatibilitate.

În materialul de presă privitor la dl. Vasile Ouatu, noi nu am făcut decât să schimbăm numele dlui. Vasiloiu cu cel al consilierului local, întrucât situațiile celor doi erau similare până și la numele societății care i-a adus în postura de incompatibilitate, respectiv FC Ceahlăul SA. Considerăm că nu va fi foarte greu pentru Instituția Prefectului să observe similitudinile situațiilor și să facă același lucru pe care l-am făcut și noi, respectiv să înlocuiască doar numele într-un ordin, schimbând eventual data și numărul.

Pentru cei care nu ne-au citit pe 17 decembrie, reamintim:

«Ziarul ”Ceahlăul” descoperă

Și Consiliul Local mai are un incompatibil: Ouatu de la PDL

Năravurile se moștenesc și se iau ca râia de la Consiliul Județean la Consiliul Local Piatra Neamț  În mandatul trecut, o grupă de consilieri PDL, de la județ sau din Consiliul Local Piatra Neamț, au fost declarați în incompatibilitate sau conflict de interese, în frunte cu mult controversatul Andrei Baciu, care a bătut toate recordurile în materie de incompatibilitate. Ei au votat bugete, rectificări, au votat sume de bani pentru comunitățile de unde au făcut apoi contracte pe firmele lor, totul cu foarte multă nepăsare, cu asigurarea că totul este legal și nimeni nu le va face nimic. Au încălcat legi, chiar și pe cea a aleșilor locali, și, în felul acesta se va ajunge – acum sau mai târziu – la discuții pe anularea acelor hotărâri, cu efecte financiare incalculabile pentru bugetul local.

Un caz aparte este cel al lui Vasile Ouatu, consilier PDL de vreo două mandate încoace, în acest mandat venit tot din PDL, pe lista APEL. El este unul dintre cei mai vechi consilieri locali, a fost viceprimar în mandatul 2004-2008, apoi consilier cu diferite funcții, de numele său fiind legat mai mult de chermezele din timpul vizitelor delegațiilor orașelor înfrățite sau în aceste orașe. Nu trebuie uitat aici nici clubul de volei UNIC, cu performanțe notabile în trecut, pe metoda Petru Paleu, club abonat la banii municipiului Piatra Neamț pe bază de parteneriat. În articolul de față vorbim despre un alt aspect al activității lui Vasile Ouatu și anume legăturile sale cu FC Ceahlăul SA, societate comercială de tip închis, pe acțiuni, care administrează echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț.

Interese directe mascate de interesul public

Vasile Ouatu este un om realizat din punct de vedere profesional, aspect asupra căruia vom mai reveni. El a fost întotdeauna vocal în momentul în care s-a pus problema continuării contractelor de asociere diferitele asociații sportive și Consiliul Local Piatra Neamț. Un caz aparte îl constituie acordul dintre FC Ceahlăul SA Piatra Neamț, societate pe acțiuni închisă, care se ocupă de echipa de fotbal Ceahlăul și Consiliul Local Piatra Neamț. Ce interesează, din punct de vedere strict legal, este dacă Vasile Ouatu are vreo legătură cu respectiva societate. Și se pare că are. Societatea are sediul în Piatra Neamț, pe str. Eroilor nr. 18, are contract pe sediul respectiv până în 2032. În calitate de membru fondator apare Vasile Ouatu cu un aport de capital vărsat de 2.000 RON, echivalentul a 2.000 de acțiuni.

Din acest punct încep problemele pentru domnul Ouatu. Legea este destul de clară: dacă dl. Ouatu este acționar la FC Ceahlăul SA, societate comercială pe acțiuni și tot domnia sa a votat pentru alocarea sumelor de bani care au ajuns la societatea FC Ceahlăul SA, atunci Agenția Națională de Integritate are de lucru, încă o dată, în Neamț. Nu că asta ar interesa pe cineva sau că aceia care apără legalitatea sau au atribuții în acest sens s-ar sinchisi de acest aspect.»

”Din câte știu eu domnul consilier Vasile Ouatu este doar acționar la clubul Ceahlăul, iar acest lucru nu înseamnă că este incompatibil. Dacă ar vota vreo hotărâre de Consiliu Local legată de respectivul club ar putea fi în conflict de interese. Hârtii se fac doar în condițiile în care există situații de incompatibilitate. Eu știu că dumnealui e doar acționar, dar voi mai verifica încă o dată.” – Florin Fecic, secretarul municipiului Piatra Neamț.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentCele mai mici preţuri
Articolul următorCAZACU, incompatibil PNL Consilierul cu lucrări la Apa Serv